A fost dezvelit bustul lui Ion I.C. Brătianu, la colegiul sătmărean ce-i poartă numele

La Colegiul Ion I.C. Brătianu, în prezența primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a conducerii liceului și a corpului profesoral, marți, 9 iunie a fost dezvelit bustul de bronz al lui Ion I. C. Brătianu, fost prim-ministru al României, ministru al Lucrărilor Publice, Ministru al Afacerilor Străine, Ministru de Interne și Ministru de Război.

DSC_0040La dezvelire au mai participat viceprimarul Marcela Papici, inspectorul școlar general Claudiu Mondici, directorul Muzeului Județean Felician Pop, directorul Centrului de Creație, Robert Lászlo. Bustul a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte cu protopopul ortodox Ioan Socolan.

Bustul a fost realizat la ideea directorului adjunct al școlii, prof. Valeriu Neagu, care împreună cu directorul colegiului Daniela Marița și cu medicul dr. Palfi Cornel, au contribuit efectiv la realizarea acestuia. Bustul este opera artistului plastic Radu Ciobanu. Bustul este realizat din bronz și este așezat pe un soclu de piatră în incinta colegiului, la loc de cinste.

DSC_0045Ion I. C. Brătianu a fost un om politic de frunte cu rol decisiv în făurirea României Mari. S-a născut la 20 august 1864 la Florica, azi localitatea Ștefănești din județul Argeș. A fost fiul omului politic liberal Ion I. C. Brătianu. A urmat Colegiul Sf. Sava din București. După susținerea bacalaureatului a urmat un stagiu militar obținând gradul de sublocotenent. A urmat Școala de Poduri și Șosele din București, iar din 1883 a studiat la Paris devenind inginer.

În 1889 s-a angajat ca inginer în construcții de căi ferate, în subordinea lui Anghel Saligny. Ca inginer nu a profesat mult, el s-a dedicat vieții politice. Încă din anul 1895 a devenit membru al Partidului Național Liberal, iar din 1909 a deținut funcția de președinte al acestui partid, funcție pe care a păstrat-o până la sfârșitul vieții. Din 1895 a devenit deputat, iar din 1911 senator.

DSC_0042În mai multe guverne a deținut funcții importante, acela de Ministru al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine în opt rânduri, a fost de șase ori Ministru de Interne. În timpul Primului Război Mondial, între 1914-1916 a fost Ministru de Război, apoi din ianuarie până în martie 1922. Între 1909 și 1927 a fost de șapte ori președintele Consiliului de Ministru al României.

Ion I.C. Brătianu a reprezentat cu succes România la Conferința de Pace de la Versailles, unde a reușit să impună interesele românilor. Ion I.C. Brătianu a încetat din viață la 24 noiembrie 1927 în urma unei laringite infecțioase.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 iunie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.