Cenaclul literar județean ”Afirmarea” a ținut o nouă ședință la Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu”  

Miercuri, 10 iunie, la ora 17.00 membrii Cenaclului literar județean Afirmarea s-au reunit la Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu” din Satu Mare. Ședința cenaclului a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria poetului, prozatorului și traducătorului Salah Mahdi care a trecut la cele veșnice în urmă cu câteva zile.

1Poetul Salah Mahdi, originar din Irak s-a născut în urmă cu 60 de ani. El și-a părăsit țara datorită condițiilor grele din Irak dar și pentru a urma Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca. A trăit mulți ani în România, la Satu Mare, unde și-a făcut mulți prieteni. A scris mai multe volume de poezii. Învățând românește a tradus din scriitori sătmăreni dar și din clasicii literaturii române. Cei care l-au cunoscut au spus că a fost un prieten extraordinar.

2

salahDespre personalitatea poetului și creațiile sale au vorbit poetul Gheorghe Crețu, poetul Gheorghe Cormoș și Ioan Sălăjanu. Dorel Iurcencu a citit mai multe poezii din volumul lui Salah Mahdi, ”Poeme de sâmbătă”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2008. Salah Mahdi a tradus în limba irakiană ”Luceafărul” de Mihai Eminescu dar și balada ”Miorița”. Poetul Salah Mahdi va rămâne veșnic în amintirea celor care l-au cunoscut și i-au apreciat opera. Rămâne mai ales în memoria scriitorilor sătmăreni, cincisprezece la număr, care au fost cuprinși de către Mahdi într-o plachetă versuri, tradusă din limba română în limba irakiană.

3În partea a doua a ședinței a urmat premierea elevilor care au participat la concursul de creație literară cu tematica ”Florar”. Câștigătoarea concursului a fost Bianca-Claudia Bogdan, elevă în clasa a X-a E la Colegiul Național ”Doamna Stanca” din Satu Mare. La concursul literar au participat numeroși tineri sătmăreni dar și din țară, din Târgoviște, Râmnicu Vâlcea și București. Premiul și diploma i-au fost înmânate de conducătorul cenaclului ”Afirmarea”, jurnalistul Ioan Anițaș. Bianca a vorbit despre pasiunea ei pentru literatură, în special pentru poezie și a citit câteva poeme din creația sa. Poetul Gheorghe Crețu a citit o poezie scrisă de el și dedicată câștigătoarei concursului literar. În continuare au fost citite poezii din creația celor care au trimis lucrări pentru concurs.

DSC_0007

4

5Momentele muzicale în cadrul acestei întâlniri au fost realizate de Georgeta Govor și Angela Munteanu. La finalul ședinței s-a purtat o discuție despre activitatea imediată și de perspectivă a cenaclului. Membrii cenaclului și-au dat întâlnire luni, 15 iunie ora 10.00, la bustul poetului național Mihai Eminescu.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 11, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.