Denisa Mădălina Maxim și-a prezentat cartea despre profesorul Terențiu Olariu, personalitate a școlii românești interbelice

Miercuri, 17 iunie, la ora 12.00, în Sala festivă ”Dr. Vasile Lucaciu” a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a avut loc prezentarea caietului eminescian nr.3 ”Terențiu Olariu: personalitate a școlii românești interbelice”, autor Denisa Mădălina Maxim. Caietul a apărut la Editura Citadela din Satu Mare. Coordonatoarea acestui eveniment deosebit în istoria colegiului național a fost profesoara de istorie și directorul adjunct al colegiului, Nicoleta Cherecheș.

DSC_0001Primul care a luat cuvântul a fost directorul Colegiului Național, profesorul Ioan Pop. El s-a referit la cei care până în prezent au scris cărți despre această adevărată citadelă a învățământului sătmărean, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Caietul cu nr.3 este rodul cercetărilor tinerei studente Denisa Mădălina Maxim, fostă elevă a colegiului, astăzi un excelent ambasador al învățământului românesc la nivel european. Este încă o dovadă că colegiul național sătmărean sădește în sufletele elevilor simțăminte românești. Este păcat, a spus profesorul Ioan Pop, că cei mai buni absolvenți pleacă peste hotare, dar aceștia nu uită că sunt români.

Când se întoarce de la Londra unde este studentă, Denisa Mădălina Maxim vine la colegiul în care a învățat. Aici cercetează trecutul școlii în arhivă, fapt pentru care merită felicitările noastre. Directorul colegiului Ioan Pop i-a înmânat Denisei o Diplomă de onoare pentru dăruirea cu care promovează imaginea școlii peste hotare, de asemenea, ultima ediție a monografiei colegiului.

Profesoara Nicoleta Cherecheș a vorbit despre autoarea caietului lansat ca despre o fostă elevă excepțională care a obținut numeroase premii la concursurile naționale de istorie. Au fost amintiți și alți elevi din seriile anterioare, absolvenți cu școala se mândrește și care astăzi sunt reputați specialiști. Denisa Mădălina Maxim a obținut ca elevă două premii I la faza națională, concurând cu elevii de la cele mai renumite colegii naționale din țară. A elaborat și lucrează și în continuare la alte lucrări privind istoria școlii. Încă din clasa a XI-a stăpânea foarte bine tehnica de elaborare a unei lucrări științifice. Cu lucrarea dedicată profesorului Terențiu Olariu a participat și la o sesiune de comunicări.

DSC_0004Denisa Mădălina Maxim a vorbit pe larg despre cartea sa pe care o consideră un studiu. A vorbit despre profesorul Terențiu Olariu care a captivat-o din primul moment. Autoarea a adus mulțumiri istoricului dr. Doru Bogdan de la Arad care a ajutat-o mult în elaborarea lucrării și s-a arătat foarte preocupat de profesorul Terențiu Olariu, acesta activând o vreme și la Liceul ”Dimitrie Țichindeal”, fosta Școală Normală din Arad. S-a vorbit despre personalitatea lui Terențiu Olariu și a fost jalonat activitatea acestuia, amintindu-se școlile la care a profesat în perioada interbelică. Au fost aduse mulțumiri prof. dr. Doru Bogdan, editorului cărții, drd. Aurel Pop și directorului Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, prof. Ioan Pop.

Despre cartea lansată au vorbit dr. Ovidiu Pop, editorul drd. Aurel Pop. Vorbitorii și-au manifestat bucuria că au participat la acest eveniment. Acest caiet care a apărut în 2013 a fost apreciat și la Academia Română la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca și la alte biblioteci importante din țară. Numele Denisei Mădălina Maxim este pe lista celor aproximativ 250 de eminescieni de prestigiu cu care școala se mândrește.

Editorul Aurel Pop a avut numai cuvinte alese la adresa autoarei căreia i-a urat mult succes în continuare. În deplin acord cu acesta au vorbit și dr. Viorel Câmpean și dr. Lucian Cucuiet de la Arhivele Naționale Satu Mare.

Amintim că Denisa Mădălina Maxim este absolventă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, în prezent este studentă la University College London, Departamentul Istorie. Între 2013-2014 a frecventat Universitatea de Jurnalism din Londra. Aici are o remarcabilă activitate, fiind bursieră, selectată în cadrul programului derulat de grupul financiar Lloyrs Banking Geoup. Este coordonator Programe și Evenimente la ELIS.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.