Dublă lansare de carte la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Miercuri, 17 iunie, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a avut loc un eveniment cultural deosebit. Scriitoarea Ana Vacarciuc și-a lansat două noi cărți, ”Rai cu flori” și ”Glasul dascălului”, cărți apărute la Editura sătmăreană Citadela.

DSC_0008Moderatorul evenimentului a fost directorul C.J.C.P.C.T. Robert Laszlo care a arătat că avem în față două cărți scrise cu mult profesionalism și sensibilitate. Scriitoarea se apleacă asupra unei lumi pline de candoare. Robert Laszlo i-a urat autoarei viață îndelungată și multă sănătate și să scrie pe mai departe cărți cu folos pentru toată lumea. În câteva zile va avea loc a IV-a ediție a Galei ”Luminătorii satelor”, printre cei nominalizați pe lista acestora se află și Ana Vacarciuc.

Felician Pop, directorul Muzeului Județean de Istorie, a spus că este o plăcere deosebită să participe la acest eveniment. A mărturisit că are multe afinități cu autoarea, dragostea de oameni și de frumos. Ea scrie despre lumea de basm al florilor, cu multă sensibilitate și despre glasul dascălului cu un farmec deosebit pentru care merită toate laudele noastre. Din text răzbate multă căldură, mesaje încurajatoare care merită toată prețuirea.

DSC_0009Printre vorbitori s-a numărat și managerul Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac, cel care o cunoaște pe autoare de 40 de ani, fiind coleg de clasă cu fiul acesteia. Mircea Deac a urat doamnei Vacarciuc multă sănătate pentru a putea scrie și de acum încolo cărți frumoase.

Mulțumiri pentru tot ce face au fost transmise și e către profesorul Teodor Curpaș care a arătat că la lansarea celor două cărți au venit în număr mare numeroși profesori, preoți, artiști, toți oameni excepționali care o prețuiesc foarte mult pe autoare. ”Ana Vacarciuc este aceea care a scris mult despre cărțile scriitorilor sătmăreni, a făcut cronica lor în diferite ziare și reviste. A fost alături de oamenii de cultură sătmăreni permanent. Cu toții au mult de învățat de la domnia ei. Prin scrisul dumneavoastră ne încurajați”, a spus profesorul Teodor Curpaș. Cărțile recente se referă la dascăli și lumea florilor cu peisaje încântătoare legate de anotimpurile anului. Au fost aduse laude și instituției gazdă care reușește să adune la un loc un număr mare de oameni valoroși.

Dr. Ioan Corneanu s-a folosit de prilejul că a putut lua cuvântul și a făcut apel la adresa tuturor românilor să rămână uniți. A amintit de anii de tristă pomenire 1940-1945, perioada refugiului când românii au avut mult de suferit. Este păcat că unii preoți fac multă politică iar  unii vorbesc urât la adresa istoriei noastre, inclusiv la adresa eroul nostru național Avram Iancu. Trebuie să le dăm o replică hotărâtă.

DSC_0011Dr. Ioan Corneanu a urat autoarei multă sănătate și putere de muncă. La adresa ei Livia Mărcan s-a referit ca la un om plin de har în ceea ce privește scrisul. Scrisul ei este plin de poezie și suflet. Ana Vacarciuc a scris multe articole despre scrisul altora, despre școală, despre dascălii devotați misiunii lor, despre lumea copiilor. Textele Anei Vacarciuc transmit mesaje foarte frumoase, copii înțeleg din acestea că avem nevoie de o lume bună, frumoasă, trebuie să avem grijă de natură spre binele tuturor.

Scriitoarea Ana Vacarciuc a mulțumit în încheiere numărului mare de  prieteni care au ținut să fie alături de ea cu acest prilej. Ea a vorbit pe larg despre conținutul cărților sale. A recunoscut că scrierile sale sunt pline de mesaje. A încercat să sădească în sufletul copiilor dragostea de frumos, dragostea de pământul natal, țara noastră este o țară frumoasă, o țară plină de poezie cu oameni buni și harnici.

În scrieri apar anotimpurile cu caracteristicile lor, miracolul sărbătorilor, miracolul învierii, vara așteptată cu nerăbdare de toți, toamna plină de roadele pământului, iarna cu florile de nea și sărbătorile tradiționale. Din cărțile Anei Vacarciuc răzbate  parfumul florilor, florile duc gingășie, frumos și speranțe. Ana Vacarciuc a mulțumit tuturor care au  contribuit ca cele două cărți să poată vedea lumina tiparului.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.