A.J.O.F.M. Satu Mare: Ucenicia la locul de muncă potrivit Legii nr. 279/2005

Potrivit noilor prevederi legale, ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să se concentreze pe invatare pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de muncă.

ucenicia_la_locul_de_muncaUcenicul va încheia un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe perioadă determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregatească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul respectiv. Astfel, pentru dobândirea de competenţe corespunzătoare „nivelului 1” de pregătire ucenicul va încheia contractul pe 12 luni, pentru „nivelul 2” pe 24 de luni iar pentru „nivelul 3” pe 36 de luni.

Totodată, salariul de bază lunar stabilit în contractul de ucenicie trebuie să fie cel puţin egal cu salariul de bază minim pe ţară pentru un program de 8 ore pe zi. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficia la cerere de 60% din valoarea indicatorului de referinţă al asigurărilor pentru şomaj prevăzută în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

În vederea formării profesionale a ucenicului, angajatorul are obligația să asigure ucenicului accesul la pregătire teoretică și practică, precum și toate condițiile necesare pentru ca furnizorul de formare profesională autorizat și coordonatorul să își îndeplinească sarcinile în ceea ce privește formarea ucenicului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 23, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.