Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni l-a comemorat pe poetul Salah Mahdi

Marți, 23 iunie, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a avut loc comemorarea poetului irakian Salah Mahdi, trecut în eternitate recent. Directorul Centrului Cultural Robert Laszlo a spus că acest eveniment este organizat în colaborare cu Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni, ca un eveniment special. Atâta timp cât a fost la Satu Mare, Salah Mahdi a participat la numeroase evenimente culturale și la ședințele cenaclului.

DSC_0016În cuvântul său președintele Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni, Loredana Știrbu a spus că vestea morții lui Salah Mahdi a surprins pe toată lumea. El a fost un personaj cu totul special în Satu Mare. Loredana Știrbu a citit câteva poezii din creația lui Salah Mahdi și în special poeziile care i-au fost dedicate. ”Mahdi a fost un poet care a avut și serioase încercări de grafică. Este greu de crezut că nu mai este”, a spus Loredana Știrbu.

DSC_0014Directorul Muzeului Județean, Felician Pop l-a cunoscut pe Salah Mahdi din anul 1991. A fost un om cu care prietenia se lega foarte ușor. Mahdi reușea să transmită interlocutorului multă căldură sufletească. A încercat să-i învețe pe unii limba arabă. Felician Pop a prezentat în ordinea apariției lor cărțile scrise de Salah Mahdi. El s-a remarcat și prin faptul că a tradus poeziile multor autori sătmăreni în limba arabă. A fost un om bun, darnic cu cei din jur. Felician Pop a citit poezia ”Poetul și moartea” din volumul ”Poeme în afara legii”.

DSC_0020Printre cei care au vorbit frumos despre Salah Mahdi s-a numărat și poetul și profesorul Teodor Curpaș. Salah Mahdi a învățat românește, simțea și gândea românește. Era prietenos cu toată lumea, liniștit poate fi considerat un poet sătmărean. El este o mândrie pentru sătmăreni.

Ultimul care a luat cuvântul a fost părintele Viorel Pașca. Acesta l-a cunoscut pe Salah Mahdi prin intermediul poetului Gheorghe Crețu. Mahdi s-a creștinat la mănăstirea Rohia luându-și numele de Ion. El a fost un călător și un căutător care l-a cunoscut profund pe Dumnezeu și pe fiul acestuia. Părintele Pașca a citit o poezie scrisă de Anca Stanciu în care se regăsește Salah Mahdi. El a fost un irakian care a poposit pe meleagurile noastre și a scris ce i-a dictat sufletul. Pentru noi sătmărenii rămâne un poet al nostru, al sătmărenilor.

DSC_0023În încheiere a fost citită poezia lui Mahdi, intitulată ”În patru zile”. Alte poezii au fost citite de către Florin Lăcătuș, iar Abel Varga a interpretat câteva piese muzicale aplaudate de cei prezenți.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 24, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.