A apărut numărul pe luna iunie a revistei de cultură și educație partiotică ”Eroii Neamului”

În condiții grafice excelente a apărut numărul 2/2015 pe luna iunie, al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”.

DSC_0001În acest număr col. (r) Voicu Șichet, redactorul coordonator al revistei continuă serialul cu referire la ”Jurnalul cimitirelor și mormintelor eroilor” (XXII). În cadrul articolului se reamintește sătmărenilor că pot contribui, după posibilități, la refacerea și reamplasarea monumentului ”Statuia Eroului Necunoscut” din Piața Libertății din municipiul Satu Mare, la numărul de cont deschis la Banca Transilvania de către Asociația Civică Tempora Satu Mare: RO34 BTRL RONC RT 00F8409802, CIF: 22948850.

O altă noutate este faptul că în luna decembrie se preconizează publicarea unui volum aniversar dedicat apariției numărului 25 al revistei ”Eroii Neamului”. Mai reamintim dezvelirea în luna mai la Carei, a bustului Regelui Ferdinand I, ”făuritorul României Mari”. (Foto coperta I).

Tot colonelul (r) Voicu Șichet semnează două articole: ”Anul 2015 – Anul veteranilor de război”, drept omagiu adus acelora care au luptat sub drapelul tricolor pentru patrie, și articolul ”Caietele locotenentului Florian – cum s-a plămădit România Mare”. Este vorba despre locotenentul Florian Bogdan, născut la 18 martie 1876 în comuna Făgădău, lângă Reghin, participant la luptele din Galiția în timpul Primului Război Mondial, locotenent pentru care călăuză în viață a fost ”Credința în glia străbună”. Florian Bogdan a contribuit ca voluntar în armata română la dezrobirea fraților prin organizarea unor centre de informații și contraspionaj.

Primul Război Mondial și Războiul pentru reîntregirea națională este un subiect la care se fac referiri în articolele profesorului Carol C. Koka, ”Jertfe pentru neam și țară 1918-1919”, și articolul drd. Marta Cordea, ”Caietul străpuns de gloanțe – jurnalul unui erou careian, participant la Primul Război Mondial, precum și articolul ing. ec. Cristian Mareș, ”Ziua Armatei Române (III), ”Au urmat luptele din 1917”, articol care face referire și la ceea ce este armata română astăzi.

Gânduri frumoase sunt scrise de dr. Lucian Cucuiet, despre colonelul (r) Vasile Rus, la împlinirea vârstei de 90 de ani și cu ocazia lansării cărții sale ”Armata în Istoria Românilor, evocări, confesiuni, mărturisiri” Editura Citadela, Satu Mare, 2014.

Preotul dr. Cristian Boloș în seria articolelor ”Modele de eroism (XIX), scrie pe larg despre Sfinții Împărați Constantin și Elena, de numele cărora se leagă începutul ”epocii de aur” a creștinismului și începuturile perioadei de înflorire a Bisericii Creștine.

Ziua Drapelului Național al României, sărbătorită în fiecare an la 26 iunie este un bun prilej pentru prof. univ. dr. Gl. Bg. (r) Florian Tucă și comandor (r) Marius Popescu – Călărași de a face o amplă incursiune în istoria tricolorului românesc și de a trage concluzia că ”Drapelul este totodată, trecutul, prezentul și viitorul Țării, întreaga istorie a României”.

Profesorul Ștefan Haiduc scrie despre poetul popular, țăranul Toader Neamțu din Racșa, participant la două războaie mondiale, autor de versuri în care și-a transcris întreaga viață.

Profesorul dr. Ioan Corneanu, publică episodul IV al interviului pe care l-a realizat cu generalul maior (r) Victor Popescu, ”Un vrednic ostaș pentru istorie”, martor și participant la evenimentele din august 1944 care au schimbat soarta României. Tot profesorul dr. Ioan Corneanu semnează articolul ”Mareșalul Ion Antonescu – Însemnări din celulă”(II). Din cuprinsul articolului aflăm date interesante privind situația livrărilor către ruși, de alimente, animale, și situația rechizițiilor cu referire la județul Satu Mare.

Articolele ”Teologul Traian Mihalca în corespondență cu un coleg de peste Carpați”, de dr. Viorel Câmpean și ”100 de ani de la nașterea preotului-cărturar Petru Bologa” de prof. Nicolae Pop ne fac cunoștință cu două personalități care au slujit deopotrivă credința și neamul.

Numărul pe iunie 2015 al revistei ”Eroii Neamului” are un conținut foarte bogat. Reținem articolele semnate de comandor (r) Marius Popescu – Călărași, colonel (r) Petre Prodan, prof. Ioan Ciarnău, prof. Emilia Belean, dr. Viorel Ciubotă și preot dr. Doru Lostun, lt. col. (r) Ioan Bălănescu, dr. Daniela Bălu, dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu, Ștefan și Rodica Berci, ing. Mircea Pârlea și Irina Oberlander – Târnoveanu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 26, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.