Prevenirea abuzului și violenței în familie, priorități absolute ale DGASP Satu Mare

Marți, 30 iunie 2015, a avut loc ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare sub conducerea președintelui acestuia Pintér József, la care a participat și subprefectul Alfatter Tamás, membri ATOP. Au fost invitați Mariana Dragoș, director general DGASPC, Mihaela Bonea, șef serviciu DGASPC, Simona Săndulescu, ofițer în Serviciul Prevenirea Criminalității în cadrul IPJ Satu Mare, Felicia Hrihorișan, sociolog în cadrul IPJ Satu Mare și Claudiu Mondici, inspector școlar general.

atopPe ordinea de zi au fost următoarele subiecte: Violența în familie – Îmbunătățirea relațiilor de colaborare între IPJ Satu Mare și DGASPC Satu Mare; Abandonul și absenteismul școlar în anul școlar 2014-2015; Diverse.

În materialul prezentat de Mariana Dragoș, director general DGASPC, s-a subliniat că misiunea serviciului de intervenție pentru situații de abuz, violență în familie, trafic și alte situații de urgență în domeniul asistenței sociale constă în monitorizarea și intervenția în cazurile de abuz, violență în familie și trafic de persoane. Prin acest serviciu la nivel județean se realizează baza de date privind copiii abuzați, neglijați, traficați precum și a victimelor violenței în familie. Conform Legii nr. 25/2012 pe lângă DGASPC Satu Mare funcționează echipa intersectorială în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie cu rol consultativ. Din această echipă fac parte IJJ Satu Mare, Spitalul Județean de Urgență, Societatea Națională de Cruce Roșie a României filiala Județului Satu Mare, Primăria orașului Negrești-Oaș, Poliția municipiului Carei, Poliția Locală – Serviciul de Ordine publică, Poliția orașului Negrești Oaș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Asociația Organizația Caritas Satu Mare, Agenția Națională Antidrog Satu Mare. A fost prezentat un plan de propuneri de măsuri  privind îmbunătățirea relațiilor de colaborare între instituțiile cu atribuții în domeniul violenței în familie.

Dintre activitățile concrete de prevenire a violenței în familie au fost amintite: organizarea unor workshopuri, evaluarea cazurilor de violență în familie, consilierea victimelor pe parte socială și psihologică, organizarea unui marș cu tema ”Pune stop violenței în familie”.

Scopul programelor și proiectelor trebuie să fie acela de a contribui la protecția copiilor, a tinerilor și a femeilor împotriva tuturor formelor de violență. Principalii factori implicați vor fi familia, școala, autoritățile publice cu atribuții în domeniu, asociațiile și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, personalul medical, asistenții sociali, poliția, autoritățile locale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 1, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.