La Muzeul Județean Satu Mare a avut loc centenarul artistului fotograf Iuliu Andrei Pop

Vineri, 3 iulie, la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare a avut loc marcarea centenarului nașterii artistului fotograf și avocatului Iuliu Andrei Pop. Evenimentul a constat dintr-o expoziție cu fotografiile artistului, un colocviu și lansarea cărții ”Centenar Iuliu Andrei Pop” apărută la Editura Muzeului Sătmărean, Editura Argonaut, 2015.

1Moderatorul evenimentului a fost dr. Claudiu Porumbăcean. El a menționat că ne aflăm în fața unui eveniment deosebit pentru cultura sătmăreană și pentru familia Pop. A urmat prof. univ. dr. Gavril Ardelean care și-a manifestat bucuria că poate participa la acest eveniment. A vorbit despre buna colaborare pe care instituția pe care o conduce o are cu Muzeul Județean de Istorie, colaborare care va continua și în etapa viitoare. Fiind din Seini ca și sărbătoritul, a avut numai cuvinte de laudă la adresa cărții care a fost lansată cu această ocazie. A considerat că este vorba despre o carte document care redă imagini document din Baia Mare și Țara Oașului. Dr. Gavril Ardelean a urat și în continuare mult succes autorilor cărții care au  o contribuție remarcabilă la cunoașterea și perpetuarea operei lui Iuliu Andrei Pop.

2Directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a amintit că asistăm la un eveniment cultural de primă mărime, organizatorii meritând toate felicitările. Domnia sa a precizat că s-a reușit achiziționarea colecției de fotografii ale artistului Ioniță Andron, astfel reunindu-se la muzeu colecțiile a doi mari artiști fotografi sătmăreni. Iuliu Andrei Pop demonstrează, prin cele 40.000 de clișee și diapozitive, că oameni de diferite profesii pot fi și mari artiști fotografi. Iuliu Andrei Pop ne-a lăsat o valoroasă moștenire, merită să-i aducem un binemeritat omagiu. El a fost un mare om, un mare caracter și un mare artist.

Fotografiile lui Iuliu Andrei Pop au intrat în posesia Muzeului Sătmărean în două etape, în 1981, direct de la autor, când s-au achiziționat 36 de clișee fotografice și în 1997, când au fost achiziționate 42.637 de bunuri. Doru Pop a mărturisit că l-a cunoscut pe Iuliu Andrei Pop ca pe un mare fotograf dar și ca un foarte bun desenator, de asemenea a colecționat foarte multe documente valoroase. Iuliu Andrei Pop a elaborat și o lucrare cu monumentele din județul Maramureș, care din păcate s-a pierdut. Este autorul a peste 20 de lucrări monografice alelocalităților din Maramureș, bine documentate, lăsând urmașilor o istorie vie a Maramureșului și a Oașului. Între Iuliu Andrei Pop și Ioniță G. Andron a existat o rivalitate benefică. La un moment dat, Iuliu Andrei Pop recunoștea: ”Mă simt mai mult decât îndatorat, făcându-mi mare plăcere totodată de a aminti de prietenia născută în copilărie, întărită în tinerețe, cimentată la vârsta bărbăției”. Vorbitorul a spus că s-ar bucura foarte mult dacă această expoziția ar fi deschisă și la Baia Mare.

DSC_0005Directorul adjunct al Muzeului Județean, dr. Daniela Bălu la rândul ei a mulțumit organizatorilor evenimentului. L-a cunoscut foarte bine pe Iuliu Andrei Pop, prin urmare ar putea vorbi foarte mult despre el. A mărturisit că a avut o legătură profesională cu el dar și una personală. În anul 2008 a participat la o expoziție la Veneția, ocazie cu care au fost expuse multe fotografii ale lui Iuliu Andrei Pop. Expoziția s-a bucurat de un mare succes, fiind vizitată mulți oameni din toată lumea. La fel s-au bucurat și expozițiile care au urmat la Praga, Cernăuți. S-a mai menționat că moștenirea lăsată de Iuliu Andrei Pop nu este suficient valorificată. Cartea a fost publicată în cadrul proiectului ”Cooperarea instituțională interactivă, Istorie, tradiții și cultură fără frontiere”, implementat de Muzeul de Istorie Satu Mare și Universitatea de Stat ”Universitatea Națională Ujgorod”, Ucraina, finanțat de Uniunea Europeană.

DSC_0006

DSC_0009Dr. Viorel Câmpean, de la Biblioteca Județeană a proiectat numeroase imagini despre viața, genealogia și opera lui Iuliu Andrei Pop, imagini pe care le-a comentat corespunzător. S-au prezentat imagini privind genealogia familiei Pop, originea lui din Săpânța. Au mai luat cuvântul Lucia Pop, Marta Cordea, Remus Ilie Vârnav, Ștefan Haiduc, Toth Zoltán, Adriana Moldovan, Pamfil Bilțiu.

DSC_0007

DSC_0010

DSC_0011Cele peste 40 de fotografii se constituie într-un remarcabil ciclu documentar despre Țara Oașului. Fotograful surprinde viața de fiecare zi a oamenilor locului, portul, obiceiurile, ocupațiile lor, marile momente din viața unei colectivități mai deosebite care este Țara Oașului, păstrătoare unor străvechi obiceiuri. Iuliu  Andrei Pop a fost, așa cum scrie prof. univ. dr. Doru Radosav în prefața cărții: Iuliu Andrei Pop este un ”reprezentant al unei tinere generații de intelectuali, moștenitori direcți ai generației Unirii de la 1 Decembrie 1918, personalitatea lui pasionată de arta fotografică a fost germinată dinspre resorturi complexe ce țin de fascinația culturală a peisajului și cadrului uman vernacular, de analiza critică și artistică în plan iconic pe care a încercat să o producă prin fotografii”.

Fotografiile artistului au fost expuse pe toate continentele, din Canada, S.U.A., China, India, Italia, Germania, Franța, Ucraina, Ungaria. Profesionalismul său a fost recunoscut și de Federația Internațională a Artiștilor Fotografi. Marele artist s-a stins din viață la 23 aprilie 1996 la Negrești-Oaș, la aproape 81 de ani și a fost înmormântat în localitatea Seini. Într-o monografie a orașului Seini stă scris: “a fost chemat să fotografieze mai aproape stelele, chipurile îngerilor, văi și râuri de argint, pomi a căror flori și frunze nu se ofilesc”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.