Muzeul Județean Satu Mare, un obiectiv atractiv pentru toate categoriile de vârstă

Prima colecție muzeală sătmăreană s-a constituit în ultimul deceniu al sec. XIX, în cadrul Cercului Kölcsey, o societate cu profil cultural care funcționa pe lângă Gimnaziul Reformat din Satu Mare. În anul 1905, în oraș se înființează Muzeul Municipal Satu Mare, beneficiind la rândul său de o colecție patrimonială importantă. Un nou muzeu municipal a luat ființă ulterior schimbărilor politice și administrative din anul 1918. Inițiativa a aparținut dascălului  și  cărturarului  sătmărean Dariu Pop, care a conceput o divizare a bunurilor patrimoniale pe domenii științifice: arheologie, istorie, etnografie, și una dintre cele mai valoroase colecții la nivel regional, cea de carte veche românească. 

muzeu smO nouă reorganizare a muzeului sătmărean are loc în anul 1958 și cade în responsabilitatea pictorului Aurel Popp. Muzeul Raional și Orășenesc Satu Mare realizat cu această ocazie își va avea sediul în centrul istoric al orașului, într-o clădire de patrimoniu datând din sec. XVIII. Considerat cel mai vechi edificiu din întregul municipiu, actualul sediu al Muzeului de Artă a fost construit pe locul unde s-a semnat, conform tradiției, Pacea de la Satu Mare (1711), care punea capăt răscoalei conduse de Francisc Rákoczi al II-lea. Clădirea actuală,  cu fațade în stil neogotic, este construită după  un plan care urmează forma literei „L” și delimitează o curte interioară patrulateră.  Odată  cu reforma administrativă din anul 1968, muzeul sătmărean dobândește statutul de muzeu județean. Continuă să funcționeze în centrul istoric al orașului până  în anul 1984,  când  sediul central  al  Muzeului Județean  este  mutat  în clădirea  cu funcționalitate publică de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 21, unde se află și la ora actuală. Vechiul edificiu va rămâne  destinat exclusiv secției de artă  a Muzeului Județean  Satu  Mare. Clădirea  monumentală   ce  adăpostește  astăzi  Muzeul Județean a fost construită  în anul 1936, după  planurile realizate de arhitectul bucureștean  G. P. Liteanu și era  destinată  inițial adăpostirii sediului Prefecturii județului Satu Mare. Complexul Muzeului Județean actual cuprinde și o clădire anexă ce adăpostește Laboratorul Zonal de Restaurare și Conservare, cu multiple specializări: ceramică, metal, hârtie, lemn, textile și investigații.

Expoziții de bază

Expoziția permanentă de  arheologie – „Priviri în trecut” și de  istorie-etnografie – „Civilizație. Identitate. Multiculturalitate” este amenajată în sediul central al Muzeului Județean Satu Mare, fiind reorganizată între anii 2002-2007. Bazată  pe o concepție unitară,  pe o prezentare contextualizată a pieselor muzeale și având un puternic caracter inovator, această expoziție a fost distinsă cu premiul Ministerului Culturii și Cultelor și constituie principalul  obiectiv vizitabil al acestei instituții până  în prezent. Utilizarea la  scară   largă  a  reconstituirilor și  contextualizarea obiectelor expuse reprezintă  una  dintre  principalele concepții care  au  stat  la  baza  reamenajării expozițiilor permanente  ale Muzeului Județean Satu Mare. De la căsuța  neolitică, rugul funerar germanic, sanctuarul gotic al unei biserici medievale, atelierul fierarului sau al dogarului, biroul intelectualului, salonul monden, linia de front din cel de al Doilea Război Mondial și până  la interioarele unor case țărănești din diverse zone etnografice, toate reprezintă secvențe de viață din diverse medii sociale, reconstituite la scară reală în sălile expoziției.

Periplul vizitatorului de-a lungul spațiului de expunere oferă  astfel acestuia  posibilitatea de  a  se  transpune  efectiv în viața cotidiană  a sătmăreanului din trecut. Tehnica utilizată ca un element inovator al concepției de expunere  transformă   expozițiile de  bază   într-un obiectiv atractiv  pentru  toate categoriile de vârstă,  dar în special pentru tineret, mult mai receptiv la astfel de metode. Fiecare dintre sălile de expunere este prevăzută cu ghidaj sonor în patru limbi, accesibil printr-un panou de comenzi vizibil și ușor de utilizat. Suportul sonor oferă șansa  receptării informațiilor auditive concomitent cu cele vizuale și facilitează astfel receptarea mesajului. De asemenea, fiecare sală  este prevăzută cu un fundal sonor permanent, ales astfel încât să fie în deplină concordanță  cu tematica sălii (muzică  clasică  în salonul monden,  muzică  populară  în sala  reconstituirilor  de interioare țărănești etc.) Constituind un punct forte al activității Muzeului Județean Satu Mare în ultimii ani, expozițiile permanente s-au transformat într-unul dintre cele mai  puternice  obiective de  interes  pentru  turismul cultural regional. Activitățile științifice, culturale și  educaționale  desfășurate   în  paralel  asigură   continuitatea relațiilor dintre muzeu și publicul vizitator și, astfel, capacitatea instituției muzeale de a-și asigura un rol de coordonator al vieții culturale  din județ.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 iulie 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.