Azi se împlinesc doi ani de la cutremurul care a devastat Japonia

Astăzi se împlinesc doi ani de la cutremurul și tsunami-ul care au provocat moartea sau dispariția a peste 18.000 de persoane, în Japonia.

tsunamiÎn memoria victimelor catastrofei naturale, au fost ținute mai multe ceremonii religioase în trei dintre cele mai afectate localități, iar la ora locală 14:46 (05:46 GMT), ora la care a lovit cutremurul acum 2 ani, a fost ținut un minut de reculegere, informează bbc.co.uk.

Pe lângă pierderile de vieți omenești, cutremurul a provocat și criza nucleară de la Fukushima. De atunci, majoritatea reactoarelor nucleare japoneze au rămas închise, pe fondul unor dezbateri aprinse privind energia nucleară. Duminică, mii de oameni au participat la un marș de protest în Tokio, solicitând eradicarea uzului energiei nucleare. Toate cele 50 de reactoare japoneze au fost închise pentru verificări după cutremur și numai două au fost repornite de atunci.

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, ales în decembrie anul trecut, a afirmat că vrea să repornească reactoarele, după verificări, pentru a răspunde necesităților urgente  de energie. Aproximativ 16.000 de oameni au fost evacuați din zonele din apropierea a trei reactoare defectate de apele tsunami-ului. Nu se știe încă dacă se vor putea întoarce vreodată.

De asemenea, alte zeci de mii de oameni rămân la nord de locurile natale, după ce comunități întregi au fost luate de ape sau inundate. Deși guvernul japonez a investit miliarde de dolari în reconstrucții, este criticat pentru progresul lent al lucrărilor.

Shinzo Abe a promis, într-un mesaj video postat pe internet astăzi, că va grăbi lucrările de reconstrucție. „În Japonia nu va fi niciodată cu adevărat primăvară, până când primăvara nu va veni în nord-estul țării. Promit să nu uit niciodată importanța fiecărei zilei și promit să grăbesc reconstrucția regiunii”, a declarat primul ministru.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 11, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.