În județul Satu Mare problemele de fond funciar rămân în actualitate

Marți, 14 iulie, ora 10.00, în sala mare a Palatului Administrativ a avut loc ședința de lucru cu secretarii unităților administrativ-teritoriale din județ. La ședință au participat subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, Cosmin Dorle, șefi de direcție în cadrul Instituției Prefectului precum și consilierii Adriana Tibil și Liviu Creșpai. Au mai fost prezenți secretarii primăriilor din județul Satu Mare și specialiști din cadrul OCPI Satu Mare.

fond funciarOrdinea de zi a fost următoarea: Discuții pe teme transmise prin circulare ale Instituției Prefectului; Prezentarea de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Satu Mare a unei analize tehnice privind modul de întocmire a Proceselor Verbale de punere în posesie, respectiv a a documentațiilor de validare înaintate Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Satu Mare; Alegerea membrului titular și a celui supleant, reprezentant al secretarilor unităților administrative-teritoriale din județ, ca urmare a expirării mandatelor acestora, în comisia de disciplină constituită la nivelul județean pentru analizarea și propunerea modului de soluționare a sesizării privitoare la faptele secretarilor unităților administrativ-teritoriale, sesizate ca abateri disciplinare. Au mai fost ridicate diverse probleme ridicate de secretarii unităților administrativ – teritoriale din județ.

Din discuțiile purtate a rezultat că în județul Satu Mare mai există probleme de fond funciar. Din controalele efectuate de Comisia de fond funciar s-a constatat că mai sunt de eliberat titluri de proprietate, din mai multe motive. Sunt procese verbale incomplete care nu au toate semnăturile și lipsesc acte oficiale în original cum ar fi certificate de deces ale unor moștenitori. S-au sesizat erori și părți neconcordante între parcelele din titlurile de proprietate și realitatea din teren. Unele parcele nu corespund cu planul cadastral întocmit ulterior, de aceea comisiile locale de fond funciar vor trebui să pună în concordanță cele două planuri. Aceste probleme trebuie rezolvate împreună cu comisia județeană de fond funciar. Nu corespund planurile electronice cu cele analogice, de aceea trebuie făcute măsurători noi ale parcelelor pentru a se putea stabili realitatea din teren, dar sunt situații că nu au specialiști în comună să facă măsurătorile, de aceea pot fi comparate titlurile de proprietate cu terenurile.

A fost ridicată și problema terenurilor neproductive care ocupate de șanțuri care au fost incluse în suprafețele unor proprietari, de aceea trebuie făcute noi măsurători și procese verbale fără aceste suprafețe. Sunt situații când conturul terenurilor agricole nu corespunde aproape deloc cu schițele, de asemenea sunt situații în care proprietarii nu și-au preluat terenurile restituite, acestea fiind folosite de alte persoane. S-a cerut comisiei județene să dea soluții pentru toate problemele ridicate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 14, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.