Revista de cultură și educație patriotică ”Vitralii”, la un nou număr de excepție

De la Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI-Satu Mare, ne-a parvenit nr. 23 (iunie-august 2015) a revistei ”Vitralii”, revistă aflată la al Vl-lea an de apariție. În condiții grafice de excepție, așa cum ne-a obișnuit nunăr de număr, revista al cărul colectiv este coordonat de redactorul șef Gl. bg. (r) Prof. univ dr. Cristian Troncotă, publică numeroase articole de o certă valoare.

DSC_0125Pe primele pagini se află mesajul din 18 aprilie 2015 al noului director al SRI, Eduard Hellvig, adresat Adunării Generale a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI. Eduard Hellvig recunoaște în mesajul său că instituția pe care o conduce este o instituție modernă și respectată. ”Unul dintre membri ai celor mai puternice cluburi ale serviciilor de informații din spațiul euro-atlantic”.

Realegerea lui Filip Teodorescu în fruntea rezerviștilor SRI, i-a prilejuit lui Paul Carpen un amplu interviu cu acesta. Subiectul central al interviului este activitatea pastorului reformat Tökés László, care are o serie de activități antiromânești, pentru care nu o dată a primit îndreptățite critici. Aceste critici, care după opinia sa, i-au lezat imaginea și pentru care a găsit de cuviință să se adreseze justiției cerând chiar și daune morale.

Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu ne prezintă o serie de umbre de pe imaginea Securității, cu referire la extinderea supravegherii și urmăririi informaționale în perioada anilor 70 – 80. Dacă anterior, în anii 50, s-au comis abuzuri și ilegalități, în perioada 1965 – 1973 obiectivul fundamental al activității informative l-a constituit prevenirea încălcării legilor, iar pentru 1974 – 1989, creșterea accentuată a controlului P.C.R. asupra Securității.

Col. (r) Filip Teodorescu continuă din numărul trecut discuția cu fostul ofițer din Direcția a V-a, maiorul Aurel David, care timp de 15 ani a lucrat în cadrul acestei structuri. Relatările interlocutorului sunt pe deplin edificatoare asupra modului de funcționare a acestei instituții înainte de 1989.

O lectură la fel de incitantă ne oferă Gl. bg. (r) Vasile Mălurean, care tratează problema opoziției oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu, subiect care va fi continuat și în numărul viitor. Un număr de 18 pagini sunt dedicate ”Conducerii acțiunilor militare în Decembrie 1989”, atât în timpul represiunii (16 – 22 decembrie 1989) cât și după 22 decembrie 1989.

Articolul ”Nuntă în cer” scris de col. (r) Hagop Hairabetian, ne relatează un fapt mai puțin cunoscut, sinuciderea a doi tineri, el ofițer de informații (pe vremea ministrului Alexandru Drăghici), care s-a îndrăgostit de o tânără foarte frumoasă. Interdicția de a mai continua idila i-a determinat pe amândoi să se sinucidă, aruncându-se în apele lacului Herăstrău. Morala faptei a fost că un ofițer de informații trebuie să-și cenzureze chiar și pasiunile inimii, să devină un om ceva mai special, să reziste tentațiilor vieții. Ministrul Alexandru Drăghici informat despre eveniment a găsit de cuviință să spună doar atât: “Pe oaia stearpă, mânc-o lupul”.

Col. (r) Gheorghe Mădălinoiu așterne pe hârtie unele aspecte petrecute în decembrie 1989 la Tecuci iar dr. Corina Bejan Vașca, continuă seria de interviuri cu autorul romanului ”Culdușii”, Valeriu Ilica, privind modul în care experiența de ofițer de informații se reflectă în romanul său, roman care a obținut premiul Ligii Scriitorilor din România pe anul 2013.

Colonelul (r) Gheorghe Delurean mărturisește deschis în articolul ”Amenințări, amenințări…” că nu regretă căderea regimului anterior anului 1990, ci faptul că după aceea ”țara a fost administrată rău, urât, greșit, antisocial și nu în puține cazuri antinațional”. Din cele 11 motive prezentate de către autor menționăm doar una, îndatorarea țării, fără precedent în istorie, cu sume colosale, care nu au produs un efect benefic pentru populația României, concomitent cu punerea țării într-o stare de dependență, stranie pentru secolul XX, față de guverne, state, reprezentanții acestora, demne de evul mediu și lipsa serioasă a posibilității de reacție la diverse amenințări și manifestări zonale care privesc țara noastră.

”Justiția, așa cum trebuie să fie”, este titlul unui articol semnat de Gl. bg. (r) Adrian Prundurel-Dumitrescu. Domnia sa dă exemple concrete privind modul în care justiția reușește să soluționeze pozitiv unele dosare ale unor foști ofițeri de informați în procesele intentate de CNSAS, pentru constatarea calității de ”lucrător al Securității”. Această calitate se poate constata de către instanță, numai dacă ofițerul a desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, potrivit art. 2 lit. a din OUG nr. 24/2008.

În paginile ultimului număr al revistei ”Vitralii” mai putem citi ”O diversiune stalinistă din anul 1931: introducerea alfabetului latin în Transnistria”, scris de dr. Aurel V. David; ”În apărarea datelor secrete: Mașina de scris” de col. (r) Liviu Găitan. Nu vă vine să credeți dar așa este, unii preconizează reintroducerea mașinilor de scris clasice, pentru o mai bună păstrare a secretului documentelor. Se zice că în Rusia, Kremlinul a și comandat un lot din aceste mașini.

Gheorghe Văduva ne supune atenției volumul ”Istoria războiului din umbră”, autori Bogdan A. Păpădie și Gabriel I. Năstase, carte apărută la Editura PACO din București în 2014. Din ultimul număr al revistei ”Vitralii” nu lipsesc nici paginile literare, rubrica ”Din viața și activitatea ACMRR – SRI și ”Vitralii – Lumini și umbre” – prezență și ecouri”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 16, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.