Modificări legislative pentru completarea Legii 76-2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj

În Monitorul Oficial al României, partea 1, Nr.504/8.07.2015 au apărut modificări la Legea nr.76/2002 la capitolul 5 “Măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă”. Se introduc două noi articole care prevăd că din bugetul asigurărilor pentru șomaj și din surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenționa cheltuielile cu forța de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.

234Pot fi subvenționate din sursele prevăzute de lege următoarele categorii de servicii:

Servicii publice de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare și de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de autoritățile publice locale, de firme private sau organizații neguvernamentale, cu avizul administrației publice locale;
Servicii sociale care cuprind activități de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor cu handicap, organizate de autoritățile publice locale, organizații neguvernamentale și alte organisme, în condițiile legii.

Subvențiile se acordă la solicitarea autorităților publice locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană incadrată, din rândul șomerilor, cu contract individual de muncă pe perioada determinată de cel mult 12 luni.

Cuantumul lunar al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este:
În perioada 1 aprilie-31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referință;
În perioada 1 noiembrie-31 martie, valoarea indicatorului social de referință, la care se adaugă contribuțiile sociale de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.

Subvențiile prevăzute se acordă angajatorilor, inclusiv societăților reglementate de Legea societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și regiilor autonome de interes local sau județean, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu respectarea reglementărilor aplicabile în domeniul ajutorului de minimis.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 20, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.