La Centrul Județean de Creație a avut loc Medalionul Cultural Aniversar Veres István

Luni, 27 iulie, cu începere de la ora 16.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promivarea Culturii Tradiționale a avut loc Medalionul Cultural Aniversar Veres István, în organizarea instituției gazdă și a Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. Moderatorul evenimentului a fost directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo.

DSC_0233Alături de sărbătorit au fost prezenți vicepresedintele Consiliului Județean Satu Mare, Rudolf Riedl, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, jurnaliști, colegi și prieteni.

Robert Laszlo a spus că traducătorul și jurnalistul Veres István și-a pus amprenta pe cultura sătmăreană, în primul rând ca și gazetar. În lunga lui carieră a scris sute de articole, a fost un soldat cuminte al cuvintelor. În cuvinte elogioase a caracterizat munca gazetarului Vereș István, și vicepreședintele Consiliului Județean Rudolf Riedl care a spus că îl cunoaște din 1990, ca un om al adevărului, care a scris întotdeauna ce a gândit și nu a executat dispoziții politice.

DSC_0234Vereș István s-a născut la 24 iulie 1950 la Uzon, în județul Covasna. Și-a luat bacalaureatul în 1969 la Liceul Teoretic din Sfântu Gheorghe după care a urmat Facultatea de Filologie, secția germană-maghiară în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. De la terminarea facultății până în 1977 a fost profesor la Halmeu după care a devenit redactor la cotidianul Szatmári Hirlap. Între 1988-1989 a fost și corespondentul sătmărean al ziarului Elöre. Primele scrieri i-au apărut în publicația Brassoi Lapok în 1972. A mai publicat în Korunk și Igaz Szó. I-au apărut mai multe traduceri ale scriitorilor germani și maghiari din România.

Fostul senator Kereskenyi Sándor s-a adresat sărbătoritului în limba maghiară, elogiindu-l ca pe un foarte bun coleg, personalitate multilaterală a culturii sătmărene. ”Ca secui el s-a integrat foarte bine în mediul cultural sătmărean. Totdeauna a fost omul faptelor, cooperant. A fost un șef căruia i-a plăcut munca, a făcut totul pentru a fi folositor societății”, a spus Kereskényi Sándor.

DSC_0230”Veres István are o bogată activitate în cadrul Asociației Scriitorilor de Nord-Vest, El se caracterizează prin rigoare și corectitudine. A dat un impuls pozitiv identității maghiare din Satu Mare. Multe articole ale sale își păstrează până astăzi valabilitatea. Veres István este un traducător talentat, un cronicar atent la amănunte care și-a făcut datoria conștiincios”, a spus Felician Pop.

Din sală au mai vorbit fostul jurnalist Mihai Sas, profesorul Teodor Curpaș, care l-a considerat pe Veres István ”o adevărată valoare culturală”, profesorul Fazekas Lorand și directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan. Directorul CJCPCT Robert Laszlo i-a înmânat sărbătoritului o diplomă de excelență pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii sătmărene.

Veres István a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lui. A spus că în toată viața lui a încercat să rămână om în toate împrejurările. Personal se consideră în primul rând un publicist și traducător care și-a făcut conștiincios datoria. S-a bucurat nespus că în acestă zi importantă pentru el i-au fost alături atât de mulți prieteni care i-au urat multă sănătate și un călduros ”La mulți ani”!

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 iulie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.