Grădinile Asociației Stea, adevărate oaze de speranţă îngrijite de 28 de tineri

În munca Asociației Stea pe care o realizăm de mai bine de 10 ani cu persoane defavorizate din Satu Mare, izvorâtă din convingerea profundă că implicarea este calea de a construi o lume mai bună, ne-am lovit adesea de obstacole. Și poate cele mai mari dintre ele au fost cele legate de mentalitate. Într-o lume în care toți alergăm în ritm alert și în care puțini sunt cei care reușesc să își găsească timp pentru a le păsa de cei din jur, acțiunea noastră este de cele mai multe ori neînțeleasă…

solar 6„Vă luptați cu morile de vânt”, este mesajul pe care l-am primit adesea, mai mult sau mai puțin direct, de la cei ce n-au curajul să privească dincolo de prejudecățile care îi împiedică să creadă că o lume mai bună este posibilă. Printr-o inițiativă începută anul trecut prin proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă”, avem acum posibilitatea de a demonstra din nou că tinerii fără adăpost sunt capabili să devină membrii activi ai comunităţii noastre, în condiţiile unui sprijin adecvat care să-i determine pe ei înșiși să creadă în forțele proprii.

Aplicarea principiului „Nu da omului pește. Învață-l să pescuiască!” are începând de anul trecut o nouă dimensiune la Asociația Stea. O finanțare din fonduri nerambursabile, un teren primit spre folosință gratuită din spațiul public, parteneri de încredere, oameni minunați care au acceptat să ne ajute și să ne îndrume, o echipă cu multă răbdare și dăruire… Și iată că azi, nu ne mai saturăm să privim grădinile și solariile de la Stea devenite oaze de verdeață, și mai mult decât atât … Oaze de speranţă!

solar 2Acestea au contribuit la atingerea unor rezultate remarcabile pentru cei 28 de tineri implicați până în momentul de față în programul de terapie ocupațională prin horticultură: asumare de responsabilități, seriozitate și implicare, perseverență, muncă în echipă, gestionare eficientă de resurse, etc… Iar tinerii nu ratează nici o ocazie de a se mândri cu rezultatele muncii lor. Orice vizitator care intră la Asociația Stea este invitat automat să viziteze, preț de câteva minute, grădina și solarul din curtea centrului de zi, și dacă se poate, și cele din zona Curtuiuș, unde din acest an avem un spațiu mult mai mare de grădină și două solarii a câte 240 mp … Iar nouă, cei care îi cunoaștem de atâția ani, ne crește inima să-i vedem cum vorbesc despre activitatea lor, cum explică ce și unde se află în grădinile și solariile noastre și fără să ezite, culeg câte o roșie pe care o fac cadou celor care îi ascultă cu admirație… Acestea sunt momenetele în care ne este atât de clar că totul are sens, că implicarea are cu adevărat puterea de a schimba destine !

solar 3Proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă” este realizat de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 3, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.