Autonomia secuilor, cerută în Europa și SUA

Mai multe demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate zilele trecute în mari orașe din Europa, SUA și Canada.

miting-autonomie-secui-3

În afară de mitingul de la Târgu Mureș, la care au participat în jur de 5.000 de persoane, demonstrații au fost organizate și la Budapesta, Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen, Stockholm, Zurich (Europa), Washington, New York, Cleveland, Los Angeles (SUA) sau Toronto şi Ottawa (Canada).

La Târgu Mureş, participanţii au citit o petiţie adresată Guvernului României, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc. Petiţionarii au cerut ca Ţinutul Secuiesc să devină o entitate separată în materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare.

În faţa Ambasadei României de la Budapesta au protestat peste 1.000 de persoane. Oamenii au fluturat steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi ale Ungariei, iar numeroși participanți au venit îmbrăcați în costume populare secuieşti, relatează mediafax.ro.

"Autonomia este singura soluție"

Demonstraţia din Budapesta a fost organizată de către Asociaţia Pro Szeklerland (Ţinutul Secuiesc). Secretarul asociaţiei, Lajos Laszlo, a citit un mesaj al Ţinutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să își folosească limba maternă şi simbolurile, cerând totodată ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială. "Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluţie acceptabilă", a declarat el.

Steagul Ținutului Secuiesc este legal

În România, disputa privind arborarea steagului secuiesc a izbucnit din nou luna trecută după ce, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe ungar, Nemeth Zsolt, a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei „agresiuni simbolice”. El i-a îndemnat pe primarii din Ungaria să arboreze steagul Ținutului Secuiesc în semn de solidaritate cu maghiarii din România.

Premierul Victor Ponta a răspuns acuzațiilor spunând că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a decis că utilizarea unui drapel precum steagul Ținutului Secuiesc este legală în Covasna.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 12, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Autonomia secuilor, cerută în Europa și SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.