Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare a demarat proiectul ”Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor din zonele umede identificate la nivelul judeţului Satu Mare”, realizat în parteneriat cu SC APASERV SA Satu Mare, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și implementat de o echipă de voluntari coordonați de dr. Paul Atyim, lector universitar al Universității de Vest Vasile Goldiș, filiala Satu Mare.

1Activităţile proiectului:

Inventarierea zonelor umede din judeţul Satu Mare;
Evaluarea calităţii fizico-chimice a apelor prin prelevări de probe de apă din fiecare zonă umedă identificată şi efectuări de analize la un laborator acreditat şi interpretarea rezultatelor;
Identificarea habitatelor de păsări specifice zonelor umede prin observări ornitologice cu sprijinul specialistului pe biodiversitate din cadrul APM Satu Mare;
Realizarea hărţii zonelor umede identificate în cadrul proiectului.
Rezultatele proiectului vor constitui premizele proiectului de reabilitare a mlaştinii Ecedea și declararea în perspectivă a acesteia ca rezervație naturală.

2În perioada 10-11.08.2015 s-a derulat etapa a II-a de observații privind biodiversitatea și s-au făcut prelevări de probe de apă care vor fi analizate din punct de vedere a calității fizico-chimice din următoarele zone umede din județul Satu Mare: Lacul Călinești Oaș, Heleșteele de la Bercu, Heleșteele de la Adrian, Heleșteele de la Moftinu Mic și Balastiera Apa. Cele mai mari efective de păsări sălbatice (egreta mare, egreta mică, stârc cenușiu, corcodel mare, rața mare, egreta de stuf etc), în ordine descrescătoare, s-au înregistrat la heleșteele de la Moftinu Mic, heleșteele de la Bercu, lacul Călinești Oaș și heleșteele de Adrian.

3

4Echipa de voluntari coordonată de către dr. Paul Atyim, lector universitar al Universității de Vest Vasile Goldiș, filiala Satu Mare a fost formată din studenții Oșan Cristian și Boroș Arnold (Universitatea de Vest Vasile Goldiș, filiala Satu Mare) și elevul Szabo Ferencz (Colegiul I. Slavici). La această acțiune au mai participat din partea APASERV Constantinovici Raluca și Socaci Ovidiu, Pojar Traian (Universitatea de Vest Vasile Goldiș, filiala Satu Mare) și Man Ioan din partea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 12, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.