Impactul activităților de conștientizare implementate de APM Satu Mare

Din dorința de a demonstra că doar împreună vom putea construi un viitor în armonie cu natura, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare desfășoară ample acțiuni de informare și conștientizare privind importanța protejării mediului înconjurător. Pentru un impact semnificativ ale acestor campanii de informare, ori de căte ori se organizează evenimente cu participare publică numeroasă, APM Satu Mare încearcă să se implice prin diverse acțiuni care au ca scop sensibilizarea și schimbarea de atitudine a comunității față de natură, de un mediu curat și sănătos.

IMG_6118bisÎn acest context, de Zilele Culturale Maghiare – ediția 2015 s-a organizat un stand în Grădina Romei  de promovare a proiectelor LIFE+: ”Protejarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic, ROLLER (LIFE13 NAT/HU/000081), proiect în care este partener alături de Asociația „Grupul Milvusˮ-România, Administrația Parcului Național Bükk-Ungaria, Administrația Parcului Național Kiskunság-Ungaria, DALERD- Societatea silvică-Ungaria și a proiectului: ”Securing prey sources for endangered Falco cherrug and Aquila heliaca population in the Carpathian basin”  – RAPTORSPREYLIFE (LIFE13 NAT/HU/000183), proiect în care beneficiarul coordonator este Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság din Ungaria, iar beneficiarii asociați sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din România, Bükk Mammalogical Society, Balaton-felvidéki National Park Directorate, NBudapest Zoo & Botanical Garden, Kaposvar University, Kiskunság National Park Directorate, Madárvilág Nonprofit Közhasznú Kft., Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.(Hungarian Transmission System Operator Company Ltd.,), BirdLife Hungary, NIMFEA Természetvédelmi Egyesület (NIMFEA Nature Conservation Society), Örségi National Park Directorate din Ungaria.

IMG_6085bisScopul acțiunii a fost informarea și conștientizarea publicului despre importanța conservării dumbrăvencei și a populației de popândău, specii protejate și potențial amenințate cu dispariția, precum și sensibilizarea și schimbarea de atitudine a comunității, față de speciile țintă și mediul înconjurător în general. Persoanele interesate au purtat discuții cu membrii echipelor de proiect și le-au adresat întrebări referitoare despre aceste specii protejate, despre proiectele de conservare, dar și despre Rețeaua Natura 2000. Copiii interesați au avut posibilitatea de a rezolva puzzle-uri cu dumbrăveanca și popândăul, în timp ce obțineau informații generale despre aceaste specii. Pentru sârguința și istețimea de care au dat dovadă au fost recompensați cu o mică amintire, și anume câte o insignă cu poza dumbrăvencei și un magnet de frigider cu imaginea popândăului.

IMG_6127bisÎn timp ce copiii au realizat puzzle-ul, echipele de proiect au aplicat părinților chestionare cu întrebări legate despre speciile protejate și proiectele de conservare, iar aceștia manifestându-și interesul pentru mai multe informații despre proiecte precum și despre modalitățile de implicare. Chestionarele aplicate vor reprezenta un suport pentru specialiști în vederea monitorizării impactului socio-economic ale proiectelor LIFE+.

Referitor la proiectul: ”Protejarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic, ROLLER (LIFE13 NAT/HU/000081), în lunile următoare se vor desfășura în localitățile din cele 15 SPA-uri din Câmpia de Vest  din județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș și alte acțiuni de informare și conștientizare privind specia țintă și proiectul ROLLER LIFE+ unde vor fi montate panouri informative privind importanța speciei și a rețelei Natura 2000. Totodată vor avea loc și întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale și cu proprietarii de pășuni, în vederea identificării locațiilor pentru amenajarea începând cu primăvara anului 2016, de pâlcuri de pădure sau perdele forestiere cu plop cenușiu, amenajări care vor reprezenta noi habitate pentru specia țintă a proiectului.

În lunile următoare, prin implementarea proiectului: ”Securing prey sources for endangered Falco cherrug and Aquila heliaca population in the Carpathian basin”  – RAPTORSPREYLIFE (LIFE13 NAT/HU/000183) se vor desfășura în localitățile din județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș și alte acțiuni de informare și conștientizare privind specia țintă și proiectul RAPTORSPREYLIFE unde vor fi montate panouri informative privind importanța speciei și a rețelei Natura 2000. Totodată vor avea loc și întâlniri cu reprezentanții instituțiilor de învățământ în vederea organizării acțiuni de conștientizare și informare în școli despre specia de popândău.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 25, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.