Guvernul va despăgubi proprietarii de terenuri pentru pagubele pricinuite de secetă

În sala mare de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, în data de 26 august 2015 a avut loc o ședință de lucru prin care secretarii consiliilor comunale au fost instruiți în legătură cu modul de întocmire a actelor necesare pentru obținerea de despăgubiri, în urma secetei din vara aceastui an. Instruirea s-a făcut sub directa coordonare a prefectului județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, împreună cu șefi ai direcțiilor cu probleme de agricultură, precum și specialiști de la APIA.

IMG_0007Prefectul dr. Eugeniu Avram a arătat că există o Hotărâre de Guvern și un Ordin al ANAF prin care se vor putea asigura sumele necesare pentru despăgubirea persoanelor fizice și a societăților comerciale ce au în proprietate terenuri agricole, și care au avut de suferit în urma secetei din această vară. La nivelul județului s-a constituit un grup de lucru cu două comisii de evaluare, care se vor deplasa în comunele și satele județului, la solicitările organelor locale pentru constatarea la fața locului a pagubelor. Stilul de lucru va fi acelaşi ca în situațiile de urgență și se va acționa pe mai multe planuri. În primul rând, se prevede diminuarea impozitului pe profit, utilizarea pentru despăgubire a unor sume de la UE, alături de contribuția la rezolvarea problemelor din partea APIA și ISU Someș Satu Mare.

IMG_0010Prioritate vor avea comunele cu cele mai mari suprafețe agricole, iar evaluarea se va face pe comune, pe culturi, individual pentru fiecare proprietar în parte. Separat se vor evalua persoanele fizice și societățile comerciale. De asemenea vor fi evaluate pagubele și la animale și păsări moarte, raportul de evaluare având două rubrici separate, pentru terenuri afectate în hectare și animale moarte.

Comisiile constituite se vor deplasa la comune pentru evaluarea situației iar fermierii vor fi informați despre data efectuării evaluării, fiind invitați să vină la fața locului. Ei vor completa cereri de despăgubire, alături de nota de constatare. ISU împreună cu comisia locală va întocmi rapoarte, conținând datele comisiei de evaluare. De asemenea, se vor întocmi procese verbale pe care le va prelua APIA. „Acest demers, prin care se încearcă să se acopere pagubele produse de secetă, care în acest an a fost o calamitate pentru agricultură, este de mare complexitate și va duce în final prin buna conlucrare a mai multor factori, la rezolvarea tuturor problemelor”, a spus în încheiere prefectul dr. Eugeniu Avram.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26 august 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.