Asociaţiile de pensionari aniversează anul acesta 25 de ani de la înfiinţare

Vineri, 28 august 2015, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ a avut loc ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice. Ședință a fost condusă de prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram. Au fost prezenți șefi ai asociațiilor de pensionari și șefi de instituții județene cu atribuții în domeniu.

IMG_0001La ordinea zilei s-au aflat următoarele puncte: Modul de rezolvare a problemelor ridicate în ședința anterioară, punct prezentat de Ramona Antonescu șef de serviciu; Împlinirea a 25 de ani de la înființarea Federației Naționale a Pensionarilor din România; Propuneri de acțiuni aniversare; Probleme legate de mediu: reglementarea împrăștierii dejecțiilor de la crescătoria de porci de la Dindești și adăpostul de câini de lângă Grădina Romei.

La primul punct al ordinei de zi, în legătură cu catargul care urmează să fie amplasat s-a precizat că valoarea acestuia ar ajunge la suma de 500.000 de lei, sumă considerată prea mare, ca urmare s-a cerut o nouă ofertă. Zona pietonală din Centrul nou și din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor va fi închisă pentru mașini, de asemenea s-a cerut amplasarea unor indicatoare de reducere a vitezei, în zona de ieșire pe sub pasaj, spre bulevardul Transilvania. S-a precizat că proprietarul Hotelului Dacia a fost amendat pentru lucrările executate, deoarece nu a respectat proiectul aprobat. În prezent se derulează procedurile de expropriere a hotelului, primul termen de judecată va fi în luna septembrie.

La punctul doi al ordinei de zi Mircea Marian a făcut cunoscut că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înființarea asociațiilor de pensionari, primele asociații de pensionari fiind cele din Zalău, Cluj, Piatra Neamț și Galați. Apoi s-au înființat asociații și în celelalte județe, acestea reunindu-se într-o Federație Națională a Pensionarilor. Ziua de 1 octombrie fiind Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, s-a propus ca anul acesta cu sprijinul Instituției Prefectului să se organizeze acțiuni mai deosebite, cu un spectacol și o masă comună. S-au adus mulțumiri doamnei Eugenia Sabou pentru că a reușit să suplimenteze substanțial numărul de bilete de tratament pentru pensionari. Prefectul dr. Eugeniu Avram a spus: “Trebuie să fie o singură asociație de pensionari în județ, eu am încercat fără succes să fac o mediere între cele două conduceri, care de fapt sunt vremelnice, dar pensionarii rămân. Insist să se facă totuși o singură organizație de pensionari deoarece pensionari sunt importanți și au nevoie de facilități și ajutor din partea noastră”.

Mircea Blideran a prezentat câteva probleme de mediu dintre care amintim: deversarea necorespunzătoare a dejecțiilor de la ferma de porci Dindești.  S-a amintit de  pâlcul  de pădure dintre Decebal și Sătmărel, din care zilnic prin tăieri ilegale dispar copacii. S-a constatat că suprafața respectivă nu are reglementată proprietatea. Ca urmare prefectul va discuta această problemă cu primăria comunei Vetiș.

În încheiere prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a spus: “Să se verifice toate fermele zootehnice din județ împreună cu instituțiile abilitate, deoarece poluarea mediului în județul Satu Mare este o problemă care ne aparține tuturor, și să nu se mai facă tăieri ilegale în județ. Trebuie să ne schimbăm atitudinea și modul de gândire, vă solicit să fiți și pe mai departe alături de Instituția Prefectului”.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 28, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.