Dr. Toma Hogea și-a lansat cartea ”Despre arta păpușarilor români. Dialoguri cu maeștrii scenei”

Marți, 1 septembrie, la Muzeul de Artă Satu Mare, dr. Toma Hogea și-a lansat cel de-al cincilea volum al cărții “Despre arta păpușarilor români. Dialoguri cu maeștrii scenei”, apărută la Editura SEDCOM LIBRIS. Despre noul volum a vorbit directorul Muzeului de Istorie Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo și Maria Mierluț, din Oradea, actor păpușar și regizor.

1În cuvântul de introducere, Robert Laszlo a amintit că l-a cunoscut pe autor cu ceva vreme în urmă și aflând despre preocupările sale l-a invitat să-și lanseze cărțile și la Satu Mare. Cele cinci volume ale lui Toma Hogea reprezintă o contribuție valoroasă la dezvoltarea spiritualității românești.

Directorul Felician Pop a remarcat uriașa muncă pe care a depus-o autorul pentru a scrie cărțile sale, cărți ce reprezintă un adevărat far în pustiul culturii noastre, a spus Felician Pop. Autorul a scris o operă de invidiat prin care a dorit să atragă atenția asupra unui domeniu care trebuie impulsionat, inclusiv aici la Satu Mare.

2Maria Mierluț, actor păpușar și regizor, a mărturisit că de la început se simte foarte legată de autor și de cărțile sale, pentru care merită felicitat din inimă. Ideea de a scrie aceste cărți i-a venit cu ocazia unui festival internațional ținut la Galați. Cartea are greutate și la propriu și la figurat, în ea găsim referiri la maeștrii din domeniu. Pe mulți dintre ei autorul i-a cunoscut personal, chiar pe cei care au înființat primele teatre de păpuși de după război. Cartea se adresează oricui care manifestă un minim de interes spre această artă. Cartea cuprinde și un capitol In memoriam, deoarece mulți dintre marii maeștrii au trecut la cele veșnice.

3Spectacolele cu păpuși se adresează practic tuturor. Maria Mierluț a amintit că, cu ocazia unui festival internațional. a văzut cum un număr mare de adulți vizionau aceste spectacole. Toma Hogea este un actor extraordinar, un foarte bun profesionist și un profesor foarte  serios.

Toma Hogea a mulțumit sătmărenilor că au venit în număr mare la lansarea cărții sale. A vorbit despre preocupările sale din tinerețe, despre debutul său de la Teatrul din Botoșani, de faptul că întotdeauna și-a fixat obiective mai înalte.

4Cele cinci volume semnate de Toma Hogea sunt cărți de referință care vor rămâne peste timp. Breasla păpușarilor are la dispoziție acum o lucrare monumentală care vorbește despre ei și arta lor. Autorul a donat două seturi din cărțile sale Muzeului Județean de Istorie și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Felician Pop i-a înmânat autorului o Diplomă de excelență din partea Consiliului Județean Satu Mare pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii românești și afirmarea unui domeniu al artei atât de important în educația tinerei generații.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 2, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.