Membrii Foto Clubului „Vasile Vénig László” din Carei expun la Galeria Consiliului Judeţean Satu Mare

Joi, 3 septembrie 2015, la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de fotografii al membrilor Foto Clubului „Vasile Vénig László” din Carei. Expoziția a fost organizată sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare, Primăriilor Municipiilor Satu Mare și Carei, Direcției de Cultură și Sport și Turism Carei și nu în ultimul rând Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, președinte Gergely Csaba și prim-vicepreședinte Ștefan Tillinger.

1Moderatoarea vernisajului a fost Maria Varga de la Școala de Arte Satu Mare. Ea a prezentat câteva date despre istoria Foto Clubului „Vasile Vénig László” și date despre membrii asociației care expun. Foto Clubul „Vasile Vénig László” este organizat fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, apolitică, înființat ca urmaș al cunoscutelor cluburi foto din Carei „Delta” și „9 Mai”, cluburi cu un palmares deosebit atât pe plan național cât și internațional.

2

3

4

5Ca promotor al acestei asociații a fost clubul foto „Castellum” înființat la inițiativa artistului fotograf Vasile Vénig László. După moartea acestuia clubul foto „Castellum” s-a transformat în asociație obținând statut juridic. Asociația își are sediul în municipiul Carei, pe strada Livezilor nr. 1 și este formată din: Hágó Nándor, președinte, Bikfalvi Zsolt, vicepreședinte, Simay Zsolt, secretar, Dragoș Georgescu, Fülöp Csaba, Csomai David, Farkas Alexandra, Regéczi Ysolt, Dobranszki Roland, Pop Lénárd, Stoica Marian, Marius Georgescu, Csiker Andrei, Adrian Ștefănuți şi Andreea Moisei. Toți acești artiști fotografi își propun să promoveze talentele locale în domeniul artei fotografice. Se dorește implicarea lor în mișcarea fotografică, organizarea de acțiuni proprii, pregătirea doritorilor pentru practicarea artei fotografice, organizarea de concursuri și saloane de artă fotografică la nivel local, național și internațional, promovarea fotografiei la nivel de artă și ca mod de petrecere a timpului liber, ca hobby.

6

7

8

9

10

11

12Asociația a participat la expoziții colective din Carei, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea. Unele creații ale membrilor asociației au fost premiate și la saloanele internaționale de artă fotografică. Asociația a participat cu fotografii la editarea cărților și albumelor: „Carei-Nagykároly-Groskarol”, „Castelul Károlyi”, „Bisericile Careiului”, precum și fotografii pentru materialele promoționale (vederi, cești, stegulețe, puzzle, magneți, broșuri și pliante).

Ca și realizări de seamă a asociației amintim, organizarea în noiembrie 2014, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România a primei ediții  a Salonului Internațional de Artă Fotografică „Vasile Vénig László”. La 10 martie 2015 clubul a pornit la Carei primul curs gratuit de inițiere în arta fotografică, curs susținut de membrii clubului și de invitați, fotografi profesioniști, specialiști pe diferite axe ale fotografiei.

Participanții la vernisaj au putut admira cele aproximativ 50 de lucrări, alb-negru și color ale artiștilor: Baumgartner Erik, Botos Ferenc, Bereczki Zoltán, Enyedi Zsolt, Hager Jozef, Poosz Anamaria și Kiss Sandor. Aceștia au urmat un curs de 6 săptămâni pe care l-au absolvit cu diplomă.

DSC_0031Fotografiile expuse conțin atât portrete cât și diferite compoziții. Fiecare creație în parte are câte ceva de spus. Programul cultural a fost asigurat de solista Loredana Morar care a interpretat un grupaj de cântece românești și din muzica internațională. Expoziția este deschisă între 3 septembrie și 30 septembrie 2015.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.