La Filarmonica „Dinu Lipatti” a avut loc Simpozionul „75 de ani de la Dictatul de la Viena”

Vineri, 4 septembrie, începând cu orele 13.00, în sala Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” a avut loc un simpozion dedicat comemorării a 75 de ani de la Dictatul de la Viena. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Arhivele Naționale Satu Mare, Asociația Județeană a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din Ardealul de Nord în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Comunitatea Evreilor Sătmăreni, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare și Societatea Cultural Patriotică ,,Avram Iancu” filiala Satu Mare.

DSC_0039Simpozionul a început cu intonarea Imnului de stat și păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor odiosului dictat. În cuvântul său prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a spus că împlinirea a 75 de ani de la Dictatul de la Viena, unul din cele mai dramatice evenimente din istoria României impune rememorarea acelor ani în care românii din Transilvania s-au confruntat cu o realitate dură, stăpânirea maghiară însemnând nu doar pierderea unui teritoriu vast din Ardeal, ci și suferința destrămării familiilor expulzate sau a refugiaților precum și suferințele îndurate de cei rămași sub ocupația horthystă, supuși numeroaselor discriminări politice, economice și sociale.

Românii din județul Satu Mare au trăit adevărate drame. Comunități întregi au fost expulzate și obligate să-și părăsească casele, amintind doar exemplul satelor de coloniști din jurul Careiului, unde aproape întreaga populație, amenințată cu moartea, a fost încărcată în vagoane și exilată.

DSC_0038Au fost ani tragici atât pentru cei refugiați, cât și pentru cei rămași acasă, consecințele nefericitului act din 30 august 1940 fiind atât de dureroase încât amintirea acelor vremuri este și azi pentru supraviețuitori plină de amărăciune și imposibil de uitat. De aceea, nouă și generației viitoare ne revine datoria de a nu uita, deoarece a uita înseamnă a repeta.

„Fiecare dintre noi avem dreptul și obligația de a ne aminti de bucuriile sau durerile neamului nostru, de a le omagia sau comemora, de a purta în suflet iubirea și prețuirea față de toți cei care, în vreme de restriște, sau străduit să păstreze viu spiritul românesc. În calitate de prefect al județului Satu Mare doresc să-mi exprim nădejdea că asemenea tragedii nu se vor repeta vreodată, doresc ca toți locuitorii acestui județ să trăim împreună în pace și înțelegere, amintindu-ne valorile unei Europe civilizate, respectându-ne reciproc istoria, cultura memoria străbunilor noștri. Fie ca durerea, războiul sau agresiunile de orice fel să rămână doar amintiri, iar prezentul și viitorul să nu repete greșelile trecutului”, a spus în încheiere prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram.

Alexandra Catargiu, consilier la Consiliul Judeţean Satu Mare, a prezentat Mesajul Consiliului Județean Satu Mare, despre anii dramatici pe care au trebuit să-i străbată românii din nordul Transilvaniei sub administrație străină. Eliberarea a venit odată cu înaintarea victorioasă a armatei române și eliberarea la 25 octombrie 1944 a întregului teritoriu național.

DSC_0046Un salut a transmis și viceprimarul Municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca. El s-a referit la tragedia familiilor românești ca urmare a Dictatului, plecarea în refugiu a zecilor de mii de familii. „Cei de astăzi să facă totul ca asemenea drame să nu se mai repete. Toți suntem eroi ai neamului românesc” a spus Radu Roca.

După rostirea cuvintelor de salut, asistența a vizionat un film documentar, film care a ilustrat pe viu dramele românilor. Au fost prezentate împrejurările dictatului, poziția unor istorici români precum dr. Gheorghe Bodea dar și a martorilor la evenimentele de acum 75 de ani. Au fost evocate momentele dramatice de la Ip și Trăznea unde au fost uciși zeci și zeci de români. Înregistrările au ilustrat faptul că populația maghiară locală i-a întâmpinat cu bucurie pe ocupanți sau chiar au colaborat în reprimarea românilor.

Profesorul Vasile Stancu de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita a prezentat principalele concluzii în urma cercetărilor întreprinse de acest centru referitor la Dictatul de la Viena și consecințele sale asupra populației românești din Transilvania de Nord.

Prof. univ. dr. Lucian Năstasă-Kovacs de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit de spre situația evreilor din Transilvania după arbitrajul de la Viena, 1940-1944.

DSC_0042Dr. Ion Lăcătușu de la Centrul European de Studii Covasna-Hargita a susținut intervenția cu titlul „Reverberații și valorizări contemporane privind Dictatul de la Viena, respectiv mass-media din Transilvania”. El a tras concluzia că nu trebuie să permitem să se falsifice istoria, să existe un respect și toleranță reciprocă.

În partea finală a simpozionului au luat cuvântul dr. Ioan Corneanu și procurorul Ioan Bâtea. Ioan Corneanu a prezentat o serie de date privind cercetările pe care le-a făcut până în prezent și care se concretizează cu publicarea unor lucrări  de referință. El a considerat că de-a lungul istoriei sale poporul român a avut și are la bază trei instituții fundamentale care i-au perpetuat existența, limba, biserica și armata, instituții fără de care poporul român nu ar fi existat în Europa. Dr. Ioan Corneanu a mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la organizarea simpozionului și a promis că în viitor va publica o nouă carte care are ca temă pe cei 11.000 de evrei sătmăreni fără morminte.

Procurorul Ioan Bâtea a mărturisit că pentru el istoria a fost întotdeauna a doua religie, din tinerețe a fost atras de studiul istoriei neamului său. A făcut cercetări ample și a publicat lucrări despre istoria colectivităților de moți și maramureșeni din județul Satu Mare. A precizat că suferințele românilor au fost mult mai mari, faţă de cum au fost prezentate în filmul vizionat.

Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”, în cadrul căreia activează, și-a fixat drept scop să țină trează conștiința națională a românilor. Ioan Bâtea şi-a exprimat speranța că și în viitor autoritățile locale vor sprijini activitatea acestei asociații.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 4, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.