A apărut primul număr al revistei Liceului Tehnologic Ardud, “Plaiuri ardudene”

“Plaiuri ardudene” este numele unei reviste al cărei prim număr a apărut recent la Liceul Tehnologic din orașul Ardud. Apărută în condiții grafice excelente, revista reprezintă un demers didactic menit să promoveze activitățile desfășurate de către elevii și cadrele didactice de la acest liceu.

DSC_0049Profesorul Cristian Vasil, directorul unității școlare, consideră în cuvântul înainte că: ”un astfel de material devine deosebit de util în procesul instructiv și va reprezenta un mod de mobilizare a tuturor actorilor implicați pentru realizarea unui proces educativ de calitate”.

Răsfoind revista ne dăm seama că este vorba despre un adevărat album al activităților școlare, la a cărei apariție contribuie atât profesorii cât și elevii, coordonați de profesorul Ștefan Mazilu, subcoordonator, profesor Lavinia Silaghi iar ca referent Nicu Ghișan, bibliotecar.

Printre activitățile din școală profesorul Ștefan Mazilu ne semnalează: Ziua Culturii Naționale, 24 ianuarie – Mica Unire, Ziua Internațională a Femeii, Ziua Apei precum și numeroasele concursuri la care elevii liceului au participat și despre derularea unor importante proiecte. Nicu Ghișan trece în revistă numeroasele locuri din județ (Țara Oașului) care nu trebuie ratate de către oricine care ajunge în această superbă zonă a României. Turțul cu savoroasa sa palincă, Gherța Mică cu casa scriitorului Rodion Markovits, Lacul de la Călinești, icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea de la Bixad și altele.

Atunci când stai de vorbă cu sufletul tău trebuie, obligatoriu să stai în genunchi, susține profesoara Lavinia Silaghi care semnează un interesant articol despre om, oameni și relațiile interumane.

Eleva Timea Bebea prezintă soarta tristă a comunitățile șvăbești din satul Șandra, un sat prosper, cu tradiții frumoase, decăzut după plecarea șvabilor. Viața in acest sat era simplă și frumoasă, susține autoarea. Păcat că trebuie să vorbim despre toate acestea la timpul trecut. Tot Timea semnează articolul “Colorează-ți viața altfel… fără droguri”, o reușită pledoarie pentru lupta împotriva drogurilor.

“Obiceiuri și tradiții la familiile ucrainene din județul Satu Mare” este titlul unui alt articol al elevei Maria Chifa. La rândul lui, Emanuel Țiplea din clasa a VII-a face primele încercări poetice. “Visul florilor” este o frumoasă și reușită poezie pentru care îl felicităm și îl îndemnăm să persevereze. „Dan cel viteaz” este titlul unui basm scris de Ruben Timea, basm ce te duce cu gândul la maestrul basmelor românești Petre Ispirescu.

Profesoara Aurica Matei scrie despre Activitățile de colectare selectivă a DEEE-uri/locuitori/an, noi doar încercăm să ne apropiem de cota europeană de 1 kg.

Nu sunt neglijați nici cei mici, din clasa pregătitoare. Prof. înv. primar Cristina Cherecheș ilustrează cu frumoase poze activitățile micuților, Lumea cărţilor-lumea mea, în colaborare cu Biblioteca orașului Ardud, precum ș activitatea de ecologizare în parteneriat cu Asociația Drumeţii montane. Elevii ciclului primar din Mădăras s-au întrecut în condeierea ouălor de Paști, sub coordonarea prof. înv. primar Monica Nintaș. Învățătoarea Doina Terebeși prin eseul „Dragă Iepurașule” ne transpune în lumea sensibilă a copilăriei după care autoarea tânjește.

Profesorul Cristian Vasil, directorul liceului, ne informează despre prezența Liceului Tehnologic Ardud, la Târgul Educațional care a avut loc în luna mai. Profesorul Traian Toader ne supune atenției o serie de aspecte legate de alegerea drumului corect în viață prin alegerea învățământului profesional.

Revista prezintă și oferta educațională pentru  învățământul profesional în anul școlar 2015-2016. Astfel, se oferă 14 locuri la specializarea tâmplar universal și 14 locuri la specializarea tapițerie. La învățământul liceal seral sunt 28 de locuri, în specializarea fabricarea produselor din lemn. Mult succes pe mai departe revistei și colaboratorilor ei.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 6, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.