Școala Gimnazială din Tășnad este pregătită să primească elevii în noul an școlar

În aceste zile se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea în bune condiții a noului an școlar. La fel se întâmplă și în orașul Tășnad, la Școala Gimnazială care funcționează pe strada Nicolae Bălcescu nr. 27. La data vizitei noastre, directoarea școlii, prof. Maria Erdei ne-a declarat că în conformitate cu atribuțiile ce-i revin și cu recomandările făcute de către inspectorul școlar general Călin Durla, la ședința din 1 septembrie, se depune tot efortul pentru a crea cele mai bune condiții elevilor în noul an școlar.

1Școala Gimnazială din Tășnad are un efectiv de 844 de elevi, repartizați în 44 de clase. Școala funcționează în patru corpuri de clădire, atât pe strada Nicolae Bălcescu cât și pe strada Lăcrămioarelor nr. 13 și în cartierul Victoriei – clădirea Internat, structura Sărăuad. Este îmbucurător faptul că la toate cele patru corpuri de clădire s-au finalizat lucrările de igienizare a sălilor de clasă. Sălile unde vor funcționa clasele pregătitoare au fost dotate cu mobilier specific. Vor funcționa patru clase pregătitoare, două la secția română și două la secția maghiară. O clasă pregătitoare va funcționa la Sărăuad.

2Pentru a asigura siguranța copiilor în incinta școlii, clădirile sunt dotate cu sistem de supraveghere video. Toate cele patru clădiri au câte un paznic de zi. Prin Regulamentul intern al școlii s-a interzis accesul persoanelor străine în afara programului cu publicul. Microbuzele care asigură transportul copiilor navetiști sunt în perfectă stare de funcționare.

Se știe că la începutul fiecărui an școlar asigurarea manualelor dă multă bătaie de cap. Directoarea Maria Erdei ne-a informat că la acest capitol comenzile au fost depuse dar deocamdată manualele nu au sosit (joi 3 septembrie). Până la 10 septembrie 2015 ar trebui să fie onorate comenzile pentru cataloage și alte tipizate de către Tipografia din Carei. Un motiv de mândrie este faptul că toate cheltuielile curente ale școlii sunt la zi.

3La capitolul priorități pentru noul an școlar la Școala Gimnazială din Tășnad am consemnat următoarele: închiderea spațiului de joacă pentru ciclul primar, la clădirea Internat; reabilitarea fațadei clădirii de pe strada Lăcrămioarelor și a curții; reabilitarea terenului de volei din curtea de pe strada Nicolae Bălcescu.

Acoperirea posturilor cu cadre didactice calificate se apropie de 100%. Au rămas neocupate doar două posturi de învățătoare la secția maghiară. Din cele 58 de cadre didactice 53 sunt titulari. Au fost stabilite și componența fiecărei catedre.

Tot de ultimele pregătiri ține și întocmirea orarului școlii, repartizarea pe clase a copiilor din clasa pregătitoare și stabilirea diriginților la clasele a V-a.

4Referitor la prioritățile în anul școlar 2015-2016, privind resursele umane, am aflat că se dorește reducerea abandonului școlar, reducerea absenteismului printr-o mai bună colaborare cu Poliția de Proximitate, consilierii școlar, diriginți și părinți. Nu în ultimul rând se dorește eradicarea totală a fenomenului de violență în școală.

5Maria Erdei a precizat că școala este pregătită, totul este pus la punct încă din vacanță. ”Un sprijin important l-am primit de la primarul orașului, Vasile Mitrașca, care pune suflet pentru învățământul tășnădean. Acest lucru se vede din modul în care se prezintă școlile. În curând se va da în folosință o grădiniță nouă în Sărăuad, care va găzdui două grupe de copii, în total 44 de copii, în majoritate de etnie romă. Toate aceste realizări le-am putut obține cu ajutorul Primăriei și agenților economici importanți din localitate. Fostul internat a fost transformat în școală pentru ciclul primar. Avem o bună colaborare și cu Casa de Cultură. Astfel, Ansamblul folcloric Codrulețul junior a reprezentat județul Satu Mare la concursul internațional de folclor de la Vaslui, unde au participat 21 de țări. Ansamblul nostru a ocupat un binemeritat loc 2 și a fost desemnat să reprezinte România la un festival internațional care va avea loc în Cehia. Trebuie să depășim pe noi, să așezăm învățământul românesc acolo unde îi este locul”, a spus în încheiere directorul coordonator al Școlii Gimnaziale din Tășnad, prof. Maria Erdei.

Prof. Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 7, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.