Scriitorul Vasile Bărbuș Crățu şi-a lansat cel de-al cincilea roman, „Crimă şi drog” 

Luni, 14 septembrie, zi care corespunde cu ziua de naștere a autorului, Vasile Bărbuș Crățu și-a lansat ultimul roman de factură polițistă, „Crimă și drog”. Evenimentul a avut loc la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, fiind moderat de scriitoarea Loredana Știrbu, președinta Cenaclului Scriitorilor sătmăreni.

3Directorul Centrului Cultural Județean, Robert Laszlo a menționat de la început că avem de a face cu un scriitor consecvent, care de-a lungul anilor a scris mai multe romane apreciate de lumea literară: “Salcia neagră”, “Puntea șerpilor” , “Clepsidra iubirii”, “Spirala tinereții”. În ultimul său roman autorul tratează probleme concrete ale societății de astăzi, în care personajul principal pare a fi autorul însăși. Vasile Bărbuș Crățu construiește cu har un roman interesant, cu personaje bine conturate, cu indiscutabilă valoare literară. Acum când împlinește 72 de ani, acest roman este un fel de bilanț sentimental, el demonstrează că „Nu a trecut degeaba prin lume, a lăsat în urmă numeroase cărți, de proză și poezii”.

Robert Laszlo a recomandat tuturor cu căldură acest roman, urându-i autorului multă sănătate și la mulți ani. Din partea Consiliului Județean Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale precum și a Cenaclului Scriitorilor sătmăreni, autorului i-a fost conferită o Diplomă de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea literaturii sătmărene. Sărbătoritului i s-a înmânat un frumos tort personalizat.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop a apreciat cartea lui Vasile Bărbuș Crățu ca fiind unul model care îmbină armonios mai multe planuri din lumea existențială. Romanul cuprinde descrieri realiste și se citește cu mult interes. La 72 de ani, Vasile Bărbuș Crățu își păstrează intacte toate calitățile. Felician Pop a spus acest lucru în cunoștință de cauză. L-a vizitat pe autor la el acasă pentru a cunoaște mai bine lumea lui interioară. Personal s-a gândit și la scriitorii care ar trebui să vină din urmă și să preia ștafeta. Felician Pop a propus ca anul viitor să se organizeze o tabără a scriitorilor sătmăreni, pentru ca aceștia să se cunoască mai bine. Personal s-a bucurat pentru noua carte a autorului.

2Profesorul Nicolae Pop a vorbit despre colaborarea pe care o are de ani de zile cu autorul. A recunoscut că este un autor prolific care în operele sale creează o atmosferă interesantă și descrie lumea în care trăiește. Se coordonează cu minuțiozitate, creează multe personaje interesante, integrează evenimente trăite de el. Descrie peisaje, și integrează în scrierile sale și poeme. A fost de părere că autorul se află într-un moment de vârf al creației sale. I-a dorit să scrie cât mai multe romane, multă sănătate și la mulți ani.

Președinta Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni, Loredana Știrbu a recunoscut că acest roman este pentru ea o surpriză plăcută. Alături de limbajul literar, Bărbuș Crățu folosește și un limbaj popular și are în roman foarte multe personaje fiind foarte atent la ce se întâmplă cu ele. Povestirea curge natural, autorul abordândcu succes un gen literar destul de dificil.

Din sală au mai luat cuvântul jurnalistul și scriitorul Ioan Anițaș, care a reținut faptul că autorul îmbracă în diverse haine fapte din tinerețe. Ioan Sălăjanu i-a dedicat patru epigrame, iar Claudiu Govor a vorbit despre prietenia ce-l leagă de autor, de foarte mulți ani, și i-a lăudat curajul de a aborda în roman teme atât de pretențioase. George Terziu a pornit de la constatarea că Vasile Bărbuș Crățu este unul care „se abține”, ilustrând acest lucru cu o scurtă povestioară. Tot el a considerat că Bărbuș Crățu este unul care îndeamnă și pe alții la scris. În România romanul polițist, din păcate, nu este prea bine văzut. Surpriza constă în faptul că romanul lansat astăzi este atractiv, incitant, toate personajele sunt valabile până la sfârșit. Autorul inserează în roman fapte din tinerețe, descrise în amănunțime în mod fidel. Mai surprinde faptul că acțiunea se desfășoară din România până în fosta Iugoslavie și Olanda. Cartea este fără îndoială o surpriză plăcută, a spus George Terziu.

1Cuvinte de apreciere la adresa romanului și a autorului au mai rostit poetul Gheorghe Cormoș, scriitorul Mihai Sas şi Ioan Marian Chiorean. Acesta din urmă a remarcat faptul că Vasile Bărbuș Crățu a crescut într-un mediu rural, care îl inspiră pe omul plin de talent. A apreciat limbajul popular folosit pe alocuri și pasajele cu o notă autobiografică. Vasile Bărbuș Crățu a avut o viață tumultoasă care l-a inspirat încontinuu. Poetul Ioan Andreica la rândul lui a remarcat bogata experiență de viață, faptul că autorul este un făuritor de personaje interesante. Chiar și titlul romanului este ales foarte curajos. Autorul își asumă un roman bine scris.

În cuvântul său, Vasile Bărbuș Crățu a spus că se bucură că atât de mulți scriitori și poeți au venit alături de el în acest moment important din viața lui. A mulțumit tuturor celor care au contribuit la editarea romanului și au înlesnit lansarea lui la Centrul județean de Cultură. A mulțumit și familiei pentru înțelegere și răbdare precum și colegilor de la Cenaclul literar județean Afirmarea”. În final cei prezenți au ciocnit o cupă de șampanie cu sărbătoritul, urându-i multă sănătate, spor la scris în continuare și La mulți ani!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 14, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.