90.000 de hectare de culturi agricole din județul Satu Mare, afectate de seceta din acest an

În cadrul conferinței de presă susținute miercuri, 30 septembrie în sala mică a Palatului Administrativ, de prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, împreună cu subprefectul Altfatter Tamas și directorul Ramona Antonescu, s-au făcut precizări asupra constatărilor comisiilor de evaluare a pagubelor produse de secetă în vara anului 2015 în județul Satu Mare. Prefectul județului a informat că au fost calamitate 90.000 de hectare de culturi agricole, dintre care 39.000 hectare cultivate cu porumb, 13.000 hectare cultivate cu floarea soarelui, 2.000 hectare cultivate cu sfeclă și alte culturi.

DSC_0003Valoarea totală a pagubelor este de 180 milioane lei. Cele mai afectate comune, cu culturi agricole distruse în proporție de 80% sunt  Andrid, Tiream, Pir, municipiul Carei. La Căuaș au fost calamitate peste 4.000 de hectare, la Moftin 4.000 hectare, Andrid 3.000 hectare, Livada 3.000 hectare, Carei 2.500 hectare, Acâș 2.200 hectare.

Au fost comune unde nu s-au raportat pagube pricinuite de secetă, cum ar fi Bârsău, Certeze, Cămârzana, Călinești-Oaș, Târșolț. ”Se lucrează încă la centralizarea datelor, noi cei din județul Satu Mare suntem la finalul centralizării pagubelor de către comisiile înființate în acest scop. Mulțumesc celor care au lucrat bine precum și primăriilor care au sprijinit aceste acțiuni. Este în interesul nostru să sprijinim cetățenii, astfel ca aceștia să beneficieze de ajutoare și să se regăsească în actele normative precum și în cele ale comisiei europene la fondul de solidaritate. La întocmirea situațiilor care s-au făcut nominal pe persoanele afectate au contribuit mai multe instituții cum ar fi ANAF, I.S.U. ”Someș” Satu Mare, alături de comisiile de specialitate din cadrul Prefecturii. Suntem printre primele județe care am încheiat centralizarea datelor ce vor fi trimise imediat la nivel național. În județ sunt îndreptățite să primească ajutoare peste 5.000 de persoane fizice afectate”.

În încheierea conferinței de presă prefectul Eugeniu Avram a mai precizat că o parte din sumele aferente se vor primi în această toamnă pentru ca să se poată înființa culturile de toamnă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 30, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.