Biserica Greco-Catolică Sf. Francisc din Satu Mare a găzduit simpozionul “Revista Catolică-130″

Duminică, 4 octombrie, Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale în colaborare cu Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, au organizat Simpozionul ”Revista Catolică-130”. Evenimentul a avut loc la Biserica Greco-Catolică Sf. Francisc de pe strada Rodnei.

DSC_0052După Sfânta Liturghie oficiată de protopopul greco-catolic Dumitru Roman și preotul paroh Cristian Ioan Sabău a urmat susținerea simpozionului la care au participat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo și directorul Muzeului Județean Felician Pop.

DSC_0047Vorbitorii au subliniat că în a doua jumătate a secolului a XIX – lea, presa din Transilvania s-a simțit obligată să se pună în slujba idealului național. Redactorii și colaboratorii erau în același timp și militanți politici și militanți pe frontul unității culturale a românilor. În condițiile în care se intensifica mișcarea de emancipare națională a românilor, dr. Vasile Lucaciu a hotărât să editeze propria revistă, “Revista Catolică”. În revistă el a propagat constant ideea daco-românismului în urma căreia a intrat în conflict deschis cu autoritățile maghiare. Vasile Lucaciu a intuit foarte bine importanța pe care presa o avea în coagularea opiniei publice românești.

Felician Pop a arătat că Vasile Lucaciu avea un curaj ieșit din comun, „Era o adevărată sinucidere editarea unei reviste românești”, știa că vor urma nesfârșite șicane și represiuni împotriva persoanei sale. Dr. Vasile Lucaciu a mers în lupta sa pe două coordonate în presă, în mână ținea crucea și cartea.

DSC_0050Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922) a fost atât directorul cât și redactorul și editorul revistei. A fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. A fost cel care a avut un rol decisiv în conceperea Memorandului din 1892, pentru care a suferit o condamnare de cinci ani de temniță.

“Revista Catolică” a fost editată cu aprobarea și binecuvântarea Papei Leon al XIII-lea. Revista a avut o periodicitate lunară, apoi din 1890 bilunară. Imprimarea s-a făcut la Satu Mare la Editura Tipografiei Libere și la Baia Mare, în Tipografia lui Michaiu Molnar. În primul număr, apărut în septembrie 1885 la Satu Mare, Vasile Lucaciu scria: ”Îi asigurăm pe toți că scopul nostru este sfânt, dezinteresat, e porunca măririi lui Dumnezeu pe pământ, prin propagarea adevărului Catolic, este lucrarea spre gloria gintei române…”.b Revista a abordat teme din sfera religiei și învățământului.

DSC_0051În 1891, apariția revistei a încetat datorită interdicției episcopului de Gherla, Ioan Szabo. A reapărut 12 ani mai târziu, în mai 1903. După doi ani editarea revistei a încetat definitiv. Cu un aspect plăcut, cu tirajul de 700-1.200 de exemplare, având între 24-32 pagini pe număr.

În „Revista Catolică” au fost publicate numeroase biografii ale unor personalități proeminente, evenimente din activitatea Sfântului Scaun, studii, traduceri din multe domenii. În concepția lui Vasile Lucaciu, catolicismul și românismul se întrepătrund. Vasile Lucaciu s-a străduit să se mențină pe linia legalității pentru a se feri de amenzile date de autorități. Revista mai publica literatură, recenzii, noi apariții editoriale. Exista și o rubrică rezervată evenimentelor interne și internaționale. Cititorii revistei erau în majoritate clerul greco-catolic. Era și obiceiul de a prelua articole din alte publicații.

DSC_0046Dr. Vasile Lucaciu nu a lăsat să-i scape nicio ocazie favorabilă pentru a mărturisi cu onoare cele două mari credințe ale vieții sale, catolicismul și românismul. Din acest punct de vedere Vasile Lucaciu este una din personalitățile cele mai reprezentative ale istoriei contemporane, fiind amintit cu recunoștință de posteritate, cum s-a precizat în programul editat cu prilejul organizării Simpozionului.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.