Proiectul „Energie în școlile copilăriei”, implementat în Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” și Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia”

Marţi, 6 octombrie, de la ora 12.00, la Primăria municipiului Satu Mare a avut loc o conferință de presă pe tema modului de implementare în România și în județul Satu Mare a Proiectului „Energie în școlile copilăriei”, investiție a E.ON Energie România în valoare de 600.000 de euro pentru iluminat modern în școli și licee din șapte județe.

DSC_0005La conferinţă au fost prezenţi participat directorul general E.ON Energie România, Dan Morari, directorul general adjunct E.ON – Servicii tehnice, Emil Moldovan, inginer al E.ON, Oana Demian, subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, inspectorul şcolar general Călin Durla, directorul Colegiului Tehnic „Unio-Traian Vuia”, dr. Vlaicu Popescu, şi directorul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade”, Mariana Sălăjan.

În acest an, Compania E.ON România a continuat proiectul „Energie în școlile copilăriei” în 11 licee și școli din 10 localități în județele: Satu Mare, Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Neamț și Vaslui care au fost dotate cu sisteme noi de iluminat, moderne și economice.

În municipiul Satu Mare, instituţiile şcolare beneficiare ale acestui proiect realizat în parteneriat cu Primăria sunt Școala Gimnazială „Mircea Eliade” și Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia”. La Școala Gimnazială „Mircea Eliade” au fost montate 476 de corpuri de iluminat și 992 de tuburi cu led. La Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” au fost montate 802 corpuri de iluminat, 1.692 de tuburi cu led și 22 de lămpi pentru tablele de scris. Investiția E.ON România va conduce la economii pentru cele două instituții, care vor avea facturi mai mici la energia electrică.

DSC_0534Despre importanţa acestui proiect au vorbit subprefectul Altfatter Tamás, care a apreciat că Satu Mare este singurul municipiu din Ardeal beneficiar al acestui proiect, datorită faptului că Primăria a fost receptivă la acest proiect, care este destinat comunităților de elevi, o prioritate de investiție în educație.

Directorul general E.ON, Dan Morari, a mulțumit Primăriei Satu Mare pentru sprijin și buna colaborare. „Au fost selectate județe și școli unde autoritățile au avut deschidere pentru acest proiect. Avem 10 ani de prezență în România și proiecte de responsabilitate socială în comun cu comunitățile locale. În ultimii ani am investit peste 8 milioane de euro în programe sociale din care aproximativ 50% s-au îndreptat către educație”, a precizat Dan Morari.

„Îmi face o deosebită onoare şi plăcere de a adresa mulţumiri întregii echipe E-ON România, care la începutul acestui an, a hotărât să  cuprindă şi municipiul Satu Mare în proiectele sale destinate comunităţii. Prin această investiţie se vor reduce semnificativ facturile de energie electrică iar durata de viată a sistemelor de iluminat a crescut considerabil. Pentru conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare, prioritatea numărul unu este investiţia în educaţie, de aceea am răspuns prompt propunerii E-On România căreia îi mulţumim pentru sprijinul acordat”, a declarat Radu Radu, viceprimar al municipiului Satu Mare.

“Copiii şi educaţia lor au fost mereu o prioritate în cadrul proiectelor noastre destinate comunităţii, pentru că noi considerăm că investind în educaţie investim în viitor. Acest proiect demonstrează ce trebuie făcut pentru ca unităţile de învăţământ să aibă facturi mici pentru iluminat şi în acelaşi timp având grijă faţă de calitatea vieţii şi faţă de mediu, ceea ce exprimă pe deplin valorile în care credem”, a declarat Dan Morari, director general al E.ON Energie România.

Şcolile incluse în proiect, 7 din mediul urban şi 4 din mediul rural, au fost selectate împreună cu autorităţile locale, fiind alese unităţile de învăţământ la care în ultimii 5  ani nu au fost modernizate sursele de iluminat, acestea fiind vechi şi ineficiente.

Modernizarea sistemelor de iluminat în cele 11 unităţi de învăţământ a însemnat achiziţia şi montarea a 6.000 de corpuri de iluminat şi a aproximativ 15.000 de tuburi cu led, suma totală investită de E.ON România fiind de aprox. 600.000 de euro.

Tehnologia led asigură o economie considerabilă de energie, consumul fiind cu circa 50% mai scăzut decât iluminatul cu becuri fluorescente şi cu circa 80% mai mic decât cel clasic, cu becuri incandescente. Totodată, durata medie de viaţă a tuburilor cu led este între 40.000 şi 70.000 ore comparativ cu 15.000 de ore durata de funcţionare a tuburilor neon fluorescente şi 750 ore pentru becurile incandescente tradiţionale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 6, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.