La Centrul de Creație s-a lansat volumul de poeme „Clarobscur și fum”, de Iulia Olaru și Francisc Edmund Balogh

Marți, 6 octombrie 2015, la ora 16.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a fost lansat volumul de poeme „Clarobscur și fum, Felhomály és füst”, carte apărută la editura sătmăreană Citadela. Moderatoarea evenimentului a fost poeta Loredana Știrbu, președinta Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni. Ea a subliniat că cei prezenți au ocazia să participe la un eveniment cultural deosebit.

DSC_0008Despre această nouă apariție editorială a vorbit directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo. El a avut cuvinte de laudă la adresa celor doi poeți sătmăreni, Iulia Olaru, trecută prematur la cele veșnice și soțul, Francisc Edmund Balogh. Robert Laszlo a spus că volumul este creația a doi autori consacrați, un volum bilingv în română și maghiară, iar traducerea îi aparține lui Francisc Balogh. Iulia și Francisc sunt doi poeți cu orientare lirică reciprocă, ei au scris împreună poeziile, care uneori reflectă resemnare.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop a remarcat faptul că această carte este rodul unei îndelungi elaborări în timp. Cele mai multe poezii sunt cunoscute de către el, dat fiind faptul că au fost citite la ședințele cenaclului. Poemele reflectă „munca unui cuplu liric”. Ultimii ani de viață a Iuliei au însemnat ani de muncă foarte intensă. Francisc Edmund Balogh are pasiunea muzicii iar soția sa Iulia a avut pasiunea picturii, participând la numeroase expoziții, iar împreună au scris poezii. „Este un lucru mai rar întâlnit ca autorul de poezii să-și traducă singur poeziile, Iată că acest lucru se întâmplă acum în această carte”, a spus Felician Pop.

12052518_1505936403055100_4234031114928273917_oEditorul Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, a vorbit despre volumele de poezii care au apărut încă în timpul vieții Iuliei, și despre debutul poetei. Numele lor apare pe mai multe volume de poezii, iar acum ar fi timpul pentru editarea unei antologii, ca un binemeritat omagiu. Aurel Pop a mai menționat faptul că este lăudabil că poeții și scriitorii sătmăreni apar în volume sau plachete, iar cei plecați în niciun caz nu trebuie uitați.

La această lansare au participat ca invitați actorii Bándi Johanna și Vlad Mureșan care au citit câteva poeme ale autorilor, iar Bodor Csaba a interpretat la chitară mai multe piese muzicale.

DSC_0010Din sală a mai luat cuvântul poetul și editorul George Terziu. El de la început a făcut precizarea că poeziile cuprinse în volum se încadrează în poezia inconștientului. „Avem de-a face cu o poezie aparent tragică, autorii vorbesc dintr-un cer unde Dumnezeu plânge cu lacrimile noastre”. Din unele poezii reiese că autorii au teamă de unele schimbări. Ei răspund unor nevoi personale în care ne regăsim și noi, cititorii. George Terziu a recunoscut că prin intermediul acestei cărţi a reușit să-i cunoască mai bine pe autori.

Cel care a luat cuvântul în final, autorul, a precizat că prin această carte a dorit să aducă un omagiu fostei sale soții și a avut intenția să adune laolaltă pe toți prietenii care au iubit-o și respectat. A realizat o selecție din poeziile scrise împreună, o selecție din perspectivă lirică. A tradus poeziile şi în limba maghiară. A fost de părere că a făcut niște traduceri foarte reușite, pentru ca prietenii săi de limbă maghiară să înțeleagă mai bune conținutul poemelor. Francisc Edmund Balogh a mulțumit celor prezenți pentru că au onorat lansarea acestei cărți.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 6, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.