Scriitoarea Svetlana Alexievich a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2015

Comitetul Nobel de la Stockholm a comunicat faptul că Premiul Nobel pentru Literatură, pe anul 2015, a fost atribuit scriitoarei din Republica Belarus, Svetlana Alexievich, pentru „Scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre”.

0,,16549620_303,00Svetlana Alexievich s-a născut la 31 mai 1948 la Ivano-Frankivs, în Ucraina. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minsk între anii 1967-1972. După încheierea studiilor a lucrat ca profesoară și ca jurnalistă.

Prima ei carte a fost „Războiul nu e femeie”, carte construit pe baza unor interviuri  cu sute de femei, participante la cel de-Al Doilea Război Mondial. Din cauză că abordase unele probleme dintr-o perspectivă critică, ea a trebuit mult timp să trăiască în străinătate, în Italia, Franța, Germania, Suedia.

Criticii literari spun că lucrările sale constituie o cronică literară a omului sovietic și post-sovietic, regim pe care scriitoarea îl caracterizează ca fiind „o uriașă groapă comună și baie de sânge”. Svetlana Alexievich a fost distinsă cu numeroase premii prestigioase. În 1999 a primit Premiul Herder iar în 2013 Peace Prize of the German Boock Trade.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 9, 2015. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.