30 de artişti plastici sătmăreni expun 108 lucrări la Primărie, în cadrul Salonului de toamnă

Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare în colaborare cu Școala de Arte, sub patronajul Consiliului Județean și a Primăriei Municipiului Satu Mare, a deschis Salonul de toamnă, joi 15 octombrie 2015, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Satu Mare. La actualul Salon de toamnă expun nu mai puțin de 30 de artiști plastici, membri ai asociației sătmărene.

1În ordine alfabetică expun: Angyus Alina, Anton Ardelean, Bakos Károly, Banyi Szulárd, Baráth Csaba Attila, Băbuț Dorica, Belánszki Demkó Beáta, Bihari Beatrix Renáta, Bordaș Vasile, Buze Corina, Chereches Alexandra, Dan George, Dragoș Vasile, Estan Ecaterina Elisabeta, Foris Ecaterina, Gergely Csaba, Guga Margareta Elisabeta, Haller Valentina, Keresztesi Monica, Kóter Vasile, Mák Zsolt, Moldovan Brândușa Adelina, Moldovan Cristina, Ruștiuc Liviu Mircea, Sălăjan Ioan Cătălin, Simon Andrea Carmen, Szodoray Parádi Hajnalka, Tillinger Ștefan, Zilahi Kató Klára.

Programul artistic a fost realizat de către cursanții Școlii de Arte Satu Mare, din rândul cărora s-a distins solista Raluca Dumitru.

17

18

19Moderatorul acestui eveniment cultural deosebit a fost Keresztesi Monica, vicepreședinta Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. După salutul adresat iubitorilor de artă prezenți, tuturor artiștilor plastici și a profesorilor îndrumători de la Școala de Arte, au fost prezentați pe rând toți cei 30 de artiști plastici care expun un număr de 108 lucrări.

A luat apoi cuvântul Mircea Deac, managerul Școlii de Artă Satu Mare. Domnia sa a apreciat că asistăm la un eveniment foarte important pentru cursanții Școlii de Artă. Artiștii sunt prezenți la salon cu lucrările realizate de-a lungul anului 2015. Sunt lucrări valoroase și din ce în ce mai frumoase. Artiștii plastici demonstrează că au făcut progrese importante. Mircea Deac a felicitat colegii de la AAP. Ei demonstrează că formează o importantă instituție culturală a județului Satu Mare. Mircea Deac i-a îndemnat pe artiștii plastici să nu lase nicio clipă penelul din mână deoarece realizează lucruri minunate.

2

3

4

5

6Președintele AAP, Gergely Csaba a vorbit despre relațiile foarte bune care există între cele două instituții de cultură, AAP și Școala de Arte. Este o relație statornică, reciproc avantajoasă care va continua și pe viitor. Curând se vor împlini 110 ani de la înființarea Școlii de Arte.

Alături de saloanele de iarnă, primăvară și vară, acum la salonul de toamnă, membrii AAP se prezintă cu frumoase realizări. Prin manifestările organizate AAP reunește toate ramurile artelor, de la literatură, muzică și dans până la artele plastice. Gergely Csaba s-a mai referit la relațiile foarte bune cu Școala de Arte și a urat tuturor vizionare plăcută.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16Vizitatorii au putut admira în primul rând splendide tablouri cu flori. Vasul cu garoafe al lui Dan George a atras toate privirile. Florile lui Ruștiuc Liviu Mircea surprind printr-un colorit viu, foarte realist. Și peisajele revin des în creațiile expuse. Zăbovim îndelung în fața peisajelor urbane sătmărene, realizate de Ștefan Tillinger. Ele constituie veritabile documente istorice privind municipiul nostru. Peisajele lui Bakos Károly sunt multicolore, odihnitoare. Estan Ecaterina Elisabeta demonstrează că este îndrăgostită de pădurea surprinsă toamna, într-un colorit argintiu. Ruștiuc Liviu Mircea optează pentru o pădure în plină vară, scăldată în lumină, de un verde intens. Tablourile sale cu flori sunt splendide. Pădurea la Gergely Csaba este mai întunecată, mai tainică, parcă este un fragment din codrii seculari. Tehnica sa aduce cu pictura lui Vincent Van Gogh. Apreciem și tablourile artistului care redau diferite munci ale câmpului.

Nu putem trece cu vederea nici lucrările frumoase de metaloplastie ale lui Ioan Sălăjan. Sunt lucrări de mare finețe cu o tematică foarte variată. Baráth Csaba Atilla redă cai în plină mişcare, în picturi de mari dimensiuni. Subliniază cu măiestrie frumusețea acestui animal care l-a însoțit pe om în tot ce-a întreprins de-a lungul secolelor.

Salonul de toamnă este fără îndoială o reușită. Tablourile expuse pot fi admirate aproape timp de o lună, de la 15 octombrie la 11 noiembrie 2015.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15 octombrie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.