Subvenţii acordate din bugetul asigurărilor de şomaj tinerilor cu risc de marginalizare socială

Prin Legea 250/2013 se introduce noţiunea de tânăr cu risc de marginalizare socială. Tânăr cu risc de marginalizare socială este persoana cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau, dupa caz, reşedinţa şi se încadrează în una dintre următoarele categorii:

tineri-Se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem;

-Are dizabilităţi;

-Nu are familie, sau familia nu îi poate asigura întreţinerea;

-Are copii în întreţinere;

-A executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;

-Este victima a traficului de persoane.

Angajatorii care încadrează în muncă astfel de tineri vor beneficia lunar de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor ( dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referinţă), până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Contractul de solidaritate se încheie între agenţia pentru ocuparea forţei de muncă teritorială şi tânăr pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puţin de un an, în condiţiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani.

Această facilitate se acordă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii:

Salariatul trebuie încadrat în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.

Locul de muncă pe care este încadrat tânărul trebuie să fie un loc de muncă vacant, comunicat agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă teritorială.

În cazul în care angajatorii încetează raporturile de muncă ale tinerilor înainte de expirarea contractului de solidaritate, aceştia vor fi obligaţi să restituie în totalitate sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare tânăr pentru care a încetat raportul de muncă.

Dacă la data expirării contractului de solidaritate, angajatorul de inserţie menţine raportul de muncă cu tânărul, atunci va beneficia de o altă facilitate din partea statului. Concret, angajatorul va primi lunar, din bugetul asigurărilor de şomaj, o sumă în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată.

Suma se acordă angajatorului pe perioada menţinerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani conform Legii nr.250/2013.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 16, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.