Știri din Parlamentul European, sesiunea plenară 11 – 14 martie 2013

Bugetul UE pe termen scurt și lung – Parlamentul își spune cuvântul: Mandatul Parlamentului pentru negocierea bugetului multianual al UE (2014-2020) cu președinția irlandeză a fost stabilit într-o rezoluție votată miercuri. Parlamentarii au decis ca nu vor accepta propunerea de buget pe termen lung până nu se ajunge la un acord pentru revizuirea bugetului UE. 

13786Petru Luhan a declarat că "este impropriu spus că Parlamentul European a respins bugetul pentru 2014-2020. Această rezoluție analizează concluziile Consiliului de luna trecută si pregătește calea unor negocieri viitoare cu Consiliul. Parlamentul European a tras astfel un semnal de alarmă cu privire la faptul că dorește un buget consistent, modern, flexibil, capabil să genereze creștere economică și locuri de muncă. Votul asupra Cadrului Financiar Multianual va avea loc probabil in vară și acela este important".

"Adevăratele negocieri abia acum încep. Acest document a trasat practic direcțiile pe care Parlamentul European urmează să le adopte in negocierile următoare. Pentru Romania ar fi avantajos sa se adopte bugetul in forma propusa de Consiliu deoarece vom avea parte de a 2-a creștere din UE in ceea ce privește sumele alocate. In plus va fi eliminat riscul de neadoptare a CFM, fapt ce ne va pune in situația de a avea in 2014 același buget ca si in 2013, buget net inferior celui prevăzut in februarie de către Consiliu" a declarat europarlamentarul Petru Luhan in urma dezbaterilor din Parlamentul European.

O nouă politică agricolă care să includă securitate alimentară și proced uri ecologice

Parlamentul a votat miercuri patru propuneri legislative necesare pentru a reforma politica agricolă a Uniunii. Principalele obiective ale deputaților sunt asigurarea unui lanț alimentar stabil cu alimente de cea mai bună calitate pentru consumatorii UE și o mai mare protecție a mediului.

Despăgubiri rapide pentru cumpărătorii dezamăgiți

Cumpărătorii din UE care depun plângeri privind anumite bunuri sau servicii vor putea utiliza medieri ieftine, rapide și corecte pentru rezolvarea lor în locul un procese lungi, conform celor două legi ce vor votate marți. Aceste legi, deja agreate la nivel informal de statele membre, vor acoperi mediul virtual și, respectiv, rezolvarea alternativă a disputelor.

Aranjarea meciurilor și corupția din sport

Precum a relatat si Europol, infracționalitatea în sport a atins cote alarmante iar instituțiile naționale sunt neputincioase în fața acestei probleme deoarece organizațiile criminale operează la nivel internațional și au ramificații pe întreg globul. "Recomand Comisiei Europene să depună eforturi imediate, împreună cu statele membre pentru a uniformiza legislațiile naționale referitoare la combaterea corupției din sport, să încheie acorduri la nivel internațional cu țările terțe în care au fost depistate grupări infracționale, pentru anihilarea acestora și să înființeze o unitate internațională specializată care să coordoneze toți partenerii naționali și organizațiile implicate în lupta împotriva aranjării meciurilor." a declarat Petru Luhan in plenul PE.

Numărul deputaților în Parlamentul European după alegerile din 2014

Redistribuirea locurilor din Parlament între statele membre va avea loc pentru a corespunde limitei de 751 impuse de Tratatul de la Lisabona. 13 state vor pierde un loc (România, Grecia, Belgia, Portugalia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croația, Lituania și Letonia) sau mai multe (Germania 3) în mandatul 2014-2019 prin comparație cu situația actuală. Alegerile europene vor avea loc în mai 2014.

Integrarea imigraților în Uniunea Europeană

Sistemul UE de imigrație trebuie revizuit pentru a atrage cei mai buni imigranți, facilitând în același timp integrarea acestora, spune un raport adoptat de Parlament pe 14 martie. Raportul pledează în favoarea unei abordări comune privind securitatea socială pentru persoanele care lucrează în alt stat și cere un sistem asemănător celui din Australia pentru încurajarea venirii în UE a muncitorilor de înalt calibru.

În plenul Parlamentului European, Petru Luhan și-a exprimat dezacordul total față de populismele ieftine prin care unele partide urmăresc să câștige capital politic adoptând un discurs public bazat pe denigrarea imigranților: "Într-un moment în care avem serioase probleme demografice si competitivitatea economica noastră pe plan extern are de suferit mai mult ca niciodată, recomand Guvernelor europene să ia toate măsurile necesare în scopul de a integra imigranții și de a îmbunătăți coerența politicilor economice, sociale, educaționale și de asistență medicală, să facă tot posibilul pentru atragerea de lucrători calificați care să corecteze deficitul de forță de muncă existent și să dea dovadă de înțelepciune, lăsând la o parte aceste discursuri politice ce promovează ura față de imigranți și în schimb să facă publice efectele pozitive ale acestora asupra economiilor naționale și asupra piețelor muncii".

Pentru mai multe informatii despre activitatea Parlamentului European consultați site-ul: www.luhan.ro.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15 martie 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.