Proiect româno-italian de combatere a exploatării lucrătorilor în agricultură din Italia

În aceste zile se află în vizită în județul Satu Mare și Maramureș, la invitația președinților CNSLR Frăția, Mircea Ciocan și Dan Burulea, o delegație a Federației Lucrătorilor din Agricultură pentru realizarea unui proiect comun de combatere a exploatării lucrătorilor în agricultură, și utilizarea unor mijloace de luptă transfrontaliere în acest sens.

DSC00154Delegația italiană în frunte cu Giuseppe Deleonardis, președinte general în regiunea Pugua, împreună cu Mario Francescia, Yvon Signet, Gaetano Mincuzzi, Antonella Morga împreună cu coordonatorul regional pentru imigranți, Cristina Tancu au susținut o conferință de presă joi, 22 octombrie în sala mică de ședințe a Consiliului Județean. Din partea județului Satu Mare a participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, Dan Burulea, Vasile Tuns și reprezentantul Federației Naționale a Lucrătorilor din Agricultură, Leonard Bărăscu.

Cele două confederații, română și italiană și-au propus să identifice mijloace comune de combatere a exploatării muncii în agricultură, pornind de la faptul că în Italia lucrează în prezent peste 114.000 de români, dintre care sunt în evidență cu contracte legale de muncă doar 19.210 persoane, restul lucrează la negru în condiții necorespunzătoare. S-a precizat că în România nu avem cazuri de lucrători străini în agricultură, în România exploatarea muncii în agricultură a fost eliminată în totalitate. Se cunosc situații de exploatare a lucrătorilor și în agricultură în Italia și Spania, unde sunt numeroși români.

DSC00161Împreună, cele două confederații încearcă să întocmească un proiect de combatere a acestui fenomen, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Italienii apreciază munca românilor iar condițiile lor de viață sunt în atenția autorităților. Este un prim pas în acest sens întocmirea unui Ghid italian-român pentru cei care doresc să lucreze în Italia prin care să găsească toate informațiile necesare: adrese, numere de telefon, sistem de salarizare, legislația muncii etc. De asemenea va fi deschis un centru care va proteja românii care lucrează în Italia.

Giuseppe Deleonardis a mulțumit Prefecturii pentru primirea în județul Satu Mare unde au putut vizita și o fermă privată, subliniind că sunt dispuși ca din partea italiană să se implice în toate aspectele legate de cetățenii români care lucrează în agricultura italiană, susținând că munca trebuie să fie egală pentru toată lumea. Recent au fost arestați 16 intermediari de forță de muncă care recrutau clandestin muncitori pentru agricultură. ”Dorim ca pentru toți să fie șanse egale, denunțăm munca ilegală”,  a spus în încheiere Giuseppe Deleonardis.

Prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram a apreciat în încheiere demersurile comune ale celor două confederații și le-a dorit succes în realizarea proiectelor propuse.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 22, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.