A apărut numărul 3 pe acest an al revistei cultural-patriotice ”Eroii Neamului”

Recent a apărut numărul 3, pe septembrie 2015 al revistei ”Eroii Neamului” cu un conținut bogat și variat, cum ne-a obișnuit întotdeauna. Revista conține studii și articole închinate unor personalități din istoria noastră, materiale care glorifică faptele mărețe din trecut, faptele acelora care au pus mai presus de toate măreția patriei.

DSC_0004Împlinirea a 75 de ani de la Dictatul de la Viena, unul din cele mai dramatice evenimente din istoria României, a prilejuit publicarea unor materiale legate de acest eveniment, inclusiv materiale prezentate la Simpozionul comemorativ care a avut loc în sala Filarmonicii ”Dinu Lipatti”. ”Fiecare dintre noi avem dreptul și obligația de a ne aminti de bucuriile sau durerile neamului nostru, de a le omagia sau comemora, de a purta în suflet iubirea și prețuirea față de cei care, în momente de restriște, s-au străduit să păstreze viu spiritul românesc”, se spune în materialul prezentat la simpozion de prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram

Legat de acest eveniment, profesorul Vasile Stancu prezintă ”Aspecte din județele Trei Scaune și Satu Mare privind aplicarea Dictatului de la Viena (septembrie 1940-septembrie 1944)”. Dr. Ioan Lăcătușu la rândul lui, abordează ”Reverberații și valorificări contemporane privind Dictatul de la Viena reflectate în mass-media din Transilvania”. Cu numeroase date statistice, profesorul Nicolae Pop, ilustrează drama românilor din teritoriile cedate în urma Dictatului. Nedreptatea este evidentă la adresa românilor. Majoritatea locuitorilor din județele cedate: Maramureș, Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Someș erau români.

Colonelul (r) Voicu Șichet scrie despre activitatea serviciilor de informații ale României, vizavi de pregătirea și aplicarea Dictatului de la Viena. Serviciile de informații românești au acționat în continuare pentru apărarea intereselor românești în teritoriile vremelnic ocupate al Transilvaniei, considerându-l ca făcând parte din România Mare.

Împlinirea a 420 de ani de la victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, l-a îndemnat pe lt. Colonel (r) Ioan Bălănescu să scrie un frumos articol. La Călugăreni, alături de ilustrul voievod, a luptat și Maria din Butoieni, îmbrăcată ostășește. Ea a luat steagul verde, mare și sfânt al turcilor, doborându-l pe stegar, iar steagul l-a așternut la picioarele lui Mihai Viteazul. Pentru vitejia sa Maria a fost răsplătită fiind numită căpitan în straja doamnei Stanca. Astfel, Maria din Butoieni se înscrie în șirul eroinelor neamului românesc, precum Ana Ipătescu su Ecaterina Teodoroiu. Ing. Mircea Pîrlea de la Biblioteca Județeană, semnează un articol bine documentat ,,Mihai Viteazul (1593-1601), marele domnitor și erou al tuturor românilor”. În acticol se subliniază faptul că ”Personalitatea și rolul istoric al lui Mihai Viteazul sunt uriașe. Ele pot fi urmărite și reconstituite prin cele două mari obiective sau idealuri ale activității sale: lupta pentru independență și unirea țărilor române sub conducerea sa”.

În cuprinsul revistei găsim și câteva articole consacrate limbii române. Ing. ec. Cristian Mareș în ”Martirul Limbii române” îi prezintă pe acei patrioți ”care au murit cu ea pe buze, au sângerat și au murit pentru ea”. Se face referire la neamul românesc de dincolo de Prut care a suferit enorm de la trecerea Basarabiei sub stăpânirea rusească din 1812 și până la Unirea cu România Mare. Rămânând la literatură semnalăm articolul ”Vasile Alecsandri Rege al poeziei românești” la împlinirea a 125 de ani de la moartea sa. Articolul este semnat de prof. univ. dr. Gl. Bg.(r) Florian Tucă și comandor Marius Popescu-Călărași. Se face referire la valențele literare și istorice ale unor poezii precum: ”Deștepatarea României”, ”Hora Unirii”, “Cuza Vodă”, “Odă ostașilor români”, “Proclamarea independenței”.

George Enescu este evocat ca fiind cel mai mare muzician român, de către profesoara Emilia Belean. George Enescu alături de Eminescu și Bâncuși aparțin universalității. El și-a servit țara în orice împrejurare ”cu armele mele: pana, vioara, bagheta” a spus George Enescu. Profesorul Carol C. Koka în articolul ”Satu Mare și sătmărenii în paginile revistei Familia” îi evocă pe acei concitadini ai noștri care au colaborat la prestigioasa revistă orădeană: Iustin Popfiu, dr. Vasile Lucaciu, George Marchiș și alții care s-au remarcat prin organizarea unor manifestări patriotice și au fost menționați în revistă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Profesorul dr. Ovidiu T. Pop prefigurează prin articolul său ”Dr. Eugen Seleș, delegat de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, măreața sărbătoare ce urmează să o marcăm de Ziua Națională a României, 97 de ani de la Marea Unire. Dr. Eugen Seleș, vreme de două decenii, a fost directorul Liceului ”Mihai Eminescu” din Satu Mare și o mare personalitate a culturii și învățământului românesc sătmărean.

Din ultimul număr al revistei ”Eroii Neamului” mai semnalăm articolele de o valoare deosebită: drd. Marta Cordea ”Sătmăreanul Gheorghe Orosz și vicisitudinile alegerilor pentru Dieta de la Pesta (1848); Dr. Viorel Câmpean ”Monumentul eroilor de la Rușeni”, articol care conține și importante referiri la trecutul localității precum și la personalitățile locului, preoți și învățători. Colonel (r) Petru Prodan scrie articolul ”Unde sunt cei ce… nu mai sunt? (In memoriam Dimitrie Iov) III iar profesorul dr. Ioan Corneanu care continuă cu partea a V-a a interviului luat generalului maior (r) Victor Popescu, participant la evenimentele din august 1944 și la luptele pentru eliberarea întregului teritoriu al țării.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 23, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.