Poetul Vasile Mic a citit din ultimele sale creații la ședința cenaclului literar ”Afirmarea”

Miercuri, 28 octombrie 2015, la Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu”, în cadrul ședinței cenaclului ”Afirmarea”, a citit din ultimele sale creații poetul Vasile Mic. Este vorba despre un grupaj de poeme. Am reținut titlurile poeziilor: ”Copiii noștri”, ”Ca să faci dovada”, ”Trenurile”, ”Un festival”, ”Uneori rămâi singur”, ”Pe jăratic”, ”Dorul de țară”, ”Vulturul”, ”S-ar fi putut”, ”Un an”, ”În toată lumea”.

DSC_0001După citirea poemelor s-a înscris la cuvânt poetul Gheorghe Cormoș, care de la bun început a amintit că Vasile Mic este un poet consacrat, autor până în prezent a șapte cărți. Vasile Mic este un postmodernist care are un stil propriu. A mai remarcat bogăția de metafore în poemele sale. Gheorghe Cormoș s-a referit și la numeroasele reviste din țară și străinătate la care colaborează Vasile Mic. El are o poezie cursivă, utilizează cuvinte șlefuite îndelung și nu folosite la întâmplare.

Ioan Sălăjanu a remarcat versurile melancolice, în special cele de toamnă. A ținut neapărat să-i dedice o epigramă: ”Vă rog să m-ascultați puțin/ Să vă prezint o constatare/ O fi cel mai mic în buletin/ Da-n poezie este mare”.

Damian Stan a vorbit despre anii de adolescență, când amândoi scriau versuri, fiecare în stilul lui, și nu aveau publicate încă nici o carte. Vasile Mic cochetează în mod strălucit cu simplitatea și seriozitatea. Mai mult în glumă, i-a recomandat să nu critice poezia lungă a nimănui pentru ca nimeni să nu-i critice poezia lui lungă. Constatarea lui Damian Stan, în final, a fost că ”Nu e la îndemâna oricui să fie poet”.

A mai luat cuvântul scriitorul Mihai Sas, care l-a caracterizat pe Vasile Mic ca fiind ”un poet deosebit care la fiecare patru rânduri este în stare să transmit un mesaj, scrie în actualitatea vieții de fiecare zi”. Mihai Sas așteaptă cu nerăbdare noul volum de poeme a lui Vasile Mic.

Poetul Ioan Rațiu, venit tocmai de la București, a pornit cu o observație: ”Nu ar strica dacă cei care citesc la cenaclu ar aduce mai multe exemplare cu poeziile sau proza lor, pentru a putea fi evaluate mai bine aceste creații. Vasile Mic este un poet care scrie cu adevărat poezie, poezii între simplitate și profunzime”, a spus el. Scrie într-o mare varietate de tonuri și lansează mesaje profunde. În esență, este o poezie plăcută, care merită respectată. În multe poezii este redată simplitatea omului de la țară.

DSC_0003Președintele cenaclului, Ioan Anițaș, s-a referit la faptul că poemele sunt matur elaborate, cu o bogăție de metafore, autorul se exprimă în puține cuvinte. Tot la metaforele frumoase folosite s-a referit și Dorel Iurcencu, o poezie încărcate de sensuri care încântă, concluzionând că poeziile lui Vasile Mic merită citite în orice împrejurare. Tot el a făcut o propunere, ca tinerii, elevii și vină la cenaclu și să recite din creațiile poeților așa cum știu ei mai bine. Profesorul Alexandru Ivanovici a propus ca la cenaclu să fie discutate și alte genuri literare, propunere acceptată de cei prezenți.

În mod fugitiv a trecut pe la cenaclu și poetul George Vulturescu, aducând la cunoștința cenacliștilor  programul Zilelor culturale Poesis, ediția a XXV-a, care vor avea loc între 5-7 noiembrie 2015. Spicuim din acest program lansarea antologiei Cenaclului literar sătmărean ”Afirmarea”, în ziua de 5 noiembrie, deschiderea festivă a zilelor în 6 noiembrie, un colocviu de poezie în revistele culturale și în proiectele editurilor, cu invitați de la Editura ”Junimea”, ”Școala Ardeleană”. Evenimentele vor avea loc la Muzeul Județean de Istorie.

Tot pentru 6 noiembrie, la Carei, la Castelul Károlyi va avea loc decernarea premiilor literare Poesis 2015 și recitalul unor importanți poeți. Ziua de 7 noiembrie este rezervată unor recitaluri de poezie în atelierele pictorilor, Dorel Petreuș, Nicolae Pop, la Negrești-Oaș, Apa și Medieșu Aurit, la Atelierele ”Zetea”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 28, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.