La Muzeul de Artă s-a deschis expoziția ”Trofee de vânătoare din colecția Nicolae Ceaușescu”

Marți, 3 noiembrie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de trofee de vânătoare din colecția Nicolae Ceaușescu. Aici sunt expuse peste 60 de trofee, în cea mai mare parte aparținând Muzeului Cinegetic Posada. Expoziția de trofee de vânătoare este organizată la Satu Mare în continuarea Muzeului comunismului.

DSC_0028Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop a precizat că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost de sorginte muncitorească, dar a avut o pasiune nobilă, vânătoarea, ceea ce este oarecum un lucru ciudat. Despre Nicolae Ceaușescu se spunea că de regulă nu respecta etica vânătorii. El a interzis o vreme ca străinii să nu vină la vânătoare în România, pentru ca el să aibă parte de cele mai mari trofee. Anual vâna sute de mistreți și alte animale sălbatice, în locurile rezervate lui.

DSC_0018

DSC_0020În multe locuri din țară s-au făcut amenajări speciale pentru a-i înlesni vânătoarea. Tainele vânătorii Ceaușescu le-a însușit în bună parte, de la Ion Gheorghe Maurer, socotit un ”burghez roșu”, pe care Ceaușescu era invidios deoarece el avea cele mai mari trofee. Se spune că, dacă nu ieșea vânătoarea cum trebuie, Ceaușescu dădea vina pe organizatori. În cele din urmă, în 1989, marele vânător al țării, a devenit el însuși vânat.

Dr. Claudiu Porumbăcean și-a manifestat bucuria de a vedea această expoziție la Satu Mare. A mulțumit colegilor colaboratori pentru efortul depus în organizarea expoziției. A precizat că pasiunea de vânător a lui Nicolae Ceaușescu este un capitol distinct al epocii comuniste. Ion Gheorghe Maurer, cel invidiat, până la urmă a fost nevoit să se retragă din conducerea superioară, el i-a supraviețuit lui Ceaușescu, deși era mai în vârstă.

DSC_0019

DSC_0021

DSC_0022Pe trofeele expuse vizitatorii pot vedea marcat locul și anul vânătorii. În vitrine sunt expuse colți de mistreț, mai multe obiecte utilizate la vânătoare, cuțite de vânătoare, o ploscă, corn pentru praf de pușcă, binoclu. Trofeele înșirate pe pereți aparțin în cea mai mare parte, unor exemplare de cerbi lopătari și mufloni. Organizatorii speră ca expoziția să fie vizitată de cât mai mulți sătmăreni.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 3, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.