Scriitorul Radu Sergiu Ruba și-a lansat la Primăria Ardud romanul “O vară ce nu mai apune”

Primăria orașului Ardud împreună cu Casa de Cultură “Dr. Mircea Augustin” a găzduit joi, 5 noiembrie, în prezența unui numeros public iubitor al literaturii, lansarea volumului autobiografic “O vară ce nu mai apune”, al scriitorului ardelean Radu Sergiu Ruba.

DSC00439La evenimentul care a avut loc în sala de conferințe a Primăriei Ardud, au participat primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, scriitoarea Loredana Știrbu, președinta Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni, scriitorul și gazetarul Teodor Curpaș, poetul și gazetarul Ioan Anițaș, directorul Casei de Cultură ”Dr. Mircea Augustin”, profesorul Mircea Câcu, soția scriitorului, profesor Nicoleta Ruba, profesori și elevi de la Liceul Tehnologic Ardud, ziariști și localnici.

Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Felician Pop. În alocuțiunea sa Robert Laszlo a spus că scriitorul Radu Sergiu Ruba este un ”adevărat maestru al povestirii și confesiunii”. ”Cartea sa este o confesiune, invocare, o poveste a propriei vieți, o regăsire a sinelui. Din ea răzbate aroma propriei copilării, petrecute alături de personaje reale ale Ardudului. ”Vara lui nu are cum să apună, Ruba s-a întors acasă, lumina n-a apus nicicând”.

DSC00430Felician Pop a spus că Ardudul a devenit un veritabil centru de cultură al județului nostru și faptul că ”această carte s-a născut aici mai adaugă un titlu de noblețe acestei localități. Aici găsim o lume pe care am crezut-o pierdută. Și eu ca spirit fac parte din această lume în care lumina este mai puternică decât trecerea timpului. Lumea scriitorului Sergiu Radu Ruba este o lume bogată a unui veritabil intelectual. Sunt mulți oameni care au ”vedere” dar nu au ochi de citit. Cuvintele scriitorului Ruba emană lumină. Acesta scrie lucruri frumoase despre  orașul Ardud.  În povestirile lui sunt oameni de demult iar celor contemporani a reușit să le transmită aroma și frumusețea acestui oraș“, a spus Felician Pop.

Despre carte și scriitor au mai vorbit Mircea Câcu, Ovidiu Duma și Teodor Curpaș.  În încheierea evenimentului, primarul orașului Ardud, Ovidiu Marius Duma a înmânat scriitorului Radu Segiu Ruba, în semn de respect și înaltă considerație, o Diplomă de excelență și o plachetă omagială destinate numai personalităților marcante ale orașului.

Radu Sergiu Ruba a vorbit în încheiere cu vădită emoție, despre amintirile și momentele cele mai vii din memoria sa, despre prietenii apropiați din Ardud și Rătești cu care și-a petrecut vacanțele. El a mulțumit celor prezenți pentru faptul că au fost alături de el, au venit în număr așa mare la această  întâlnire, considerând că prezentarea cărții trebuia să se facă și la Ardud, locul unde se desfășoară subiectul romanului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.