Centrul Cultural “G. M. Zamfirescu” a găzduit lansarea antologiei “Cuvinte din Nord”- 2015

La Centrul Cultural ”G. M. Zamfirescu”, joi, 5 noiembrie 2015, la orele 17.00 a avut loc lansarea antologiei “Cuvinte din Nord 2015”, o antologie a Cenaclului literar ”Afirmarea”. Cartea de 120 de pagini a apărut la Editura sătmăreană Inspirescu, al cărei manager este George Terziu și director Liliana Terziu.

DSC_0001Moderatorul evenimentului a fost președintele cenaclului, scriitorul și gazetarul Ioan Anițaș, care a adresat un cuvânt de salut celor prezenți. Lansarea antologiei s-a realizat în preziua deschiderii Zilelor Poesis, ediția a 25-a. La prezentarea cărții a fost de față și poetul dr. George Vulturescu, cel care semnează în primele pagini cuvintele scrise în memoria poetului Ion Bala, cu titlul ”Energetica Nordului”. Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, director Gheorghe Molnar. Cartea are și un cuvânt înainte. Ioan Coriolan Anițaș scrie că ”pentru noi este o onoare să apărem cu o serie de scrieri adunate într-un așa numit volum colectiv sau antologie. Editarea antologiei este practic o recompensă primită de membrii cenaclului, de cei care caută să se apropie de cititorii sătmăreni, dar și de tinerii care au talent și își exercită acest har”.

Semnează proză: Ioan Coriolan Anițaș, Mihai Sas, Gianina Bereș, Liliana Boian Terziu. Semnează poezie: Vasile Bărbuș-Crățu, Gheorghe Cormoș, Liliana Lazăr, Gheorghe Crețu, Ioan Sălăjanu, Elena Koka. George Terziu semnează proză și poeme.

Editorul George Terziu a considerat lansarea cărții un mare eveniment cultural și a fost o onoare pentru el să fie editorul cărții. La propunerea lui George Terziu cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria poetului Gheorghe Crețu.

DSC_0002Dr. George Vulturescu s-a referit la vremurile noi, ale democrației din zilele noastre, care au făcut posibilă apariția antologiei. În trecut așa ceva nu se putea realiza decât cu foarte mare greutate. A invitat tinerii scriitori să continue opera culturală a celor consacrați. ”Așadar ne-am ținut de cuvânt și antologia a apărut, așa cum propusese in iarnă cu ocazia unei ședințe a Cenaclului literar Afirmarea. Volumul a apărut în condiții grafice excelente, mulțumită editorului George Terziu. George Vulturescu a mulțumit tuturor celor care și-au adus contribuția la nașterea antologiei. A vorbit apoi despre revista Poesis, care așteaptă ca tinerii creatori să continue munca începută de către cei mai în vârstă. Ion Bala a preluat conducerea cenaclului după Revoluție și l-a condus până în ianuarie 2015. Astăzi cenaclul este pe mâini bune, a spus scriitorul și gazetarul Ioan Anițaș. Se așteaptă continuarea activității cenaclului. George Vulturescu a mai vorbit despre un album realizat cu ocazia Zilelor Poesis, album în care apar toți marii scriitori și poeți care au fost prezenți până acum la Satu Mare. George Vulturescu a promis tot sprijinul pentru Cenaclul ”Afirmarea” și de acum încolo.

Printre vorbitori s-a numărat și scriitorul și omul de cultură Voicu D. Rusu. Pentru el lansarea antologiei a fost un prilej de bucurie, pentru că coincide cu Zilele Poesis ajunse la a 25-a ediție, ocazie cu care municipiul Satu Mare se poate mândri cu titlul de capitală a poeziei românești. Pentru aceasta un mare merit îl are fără îndoială dr. George Vulturescu. Antologia este o dovadă că și în Satu Mare există poeți și scriitori valoroși, oameni de cultură de seamă.

DSC_0004Între anii 1936-1940, la Satu Mare a apărut o revistă cu numele ”Afirmarea”, care avea și un cenaclu. Astăzi cenaclul ”Afirmarea”continuă tradiția datorită lui Ion Bala și acum lui Ioan Anițaș. Cenaclul din zilele noastre are rezultate remarcabile. În anii 2003 și 2004 au apărut primele două volume ale antologiei „Cuvinte din Nord”. Au mai apărut alte două antologii editate de profesorul Carol C. Koka. Voicu D. Rusu i-a felicitat pe toți cei care au apărut în antologie, pe sponsori și Editura Inspirescu. A urat ca tinerii prezenți în antologie să aibă parte de debut editorial și de cât mai multe cărți publicate.

Evenimentul cultural a cunoscut și un moment muzical. Alexandru Ivanovici, Georgeta Govor, Angela Munteanu și Liliana Lazăr au interpretat mai multe cântece printre care „Bardul de la Mircești” – versuri Carol Scrob, muzica Pietro Mezetti,  cântec care a fost și imnul cenaclului.

În încheiere a luat cuvântul și scriitorul Mihai Sas, care a spus că este foarte important pentru un poet să apară într-o antologie. „Este ceea ce îți dă fiorul nemurii. Cartea intră în biblioteci și prin asta, scriitorul devine nemuritor”. A mulțumit poetului George Vulturescu pentru că a promis și a realizat antologia care demonstrează elocvent că pentru sătmăreni cultura este importantă. Poetul și epigramistul Ioan Sălăjanu, prezent în antologie, a spus că se consideră [un ilustru debutant”. El a dat citire mai multor epigrame dedicate fostului președinte al cenaclului, poetului Ion Bala și poetului Gheorghe Crețu, plecați în eternitate anul acesta, dar și primarului comunei Medieșu Aurit, Silviu Zetea.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 5, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.