Simpozion dedicat Episcopului Greco-Catolic Grigore Maior, la 300 de ani de la nașterea sa

Cu o participare selectă de oameni de cultură, înalte oficialități bisericești și universitare, vineri, 6 noiembrie 2015, la Tășnad a avut loc aniversarea a 300 de ani de la nașterea Episcopului Greco-Catolic Grigore Maior. Evenimentele au debutat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la bustul episcopului din Tășnad.

DSC_0008Cu această ocazie au luat cuvântul primarul orașului Tășnad, Vasile Mitrașca. El a reamintit respectul de care se bucură înaltul prelat Grigore Maior în conștiința tășnădenilor. Dezvelirea bustului său în urmă cu câțiva ani este o dovadă în acest sens. Vasile Mitrașca a salutat prezența prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a Prea Sfințitului Episcop Greco-Catolic de Oradea, Virgil Bercea. Prefectul dr. Eugeniu Avram a mulțumit pentru invitația de a participa la acest important eveniment. I-a felicitat pe organizatori pentru omagiul adus unei mari personalități cunoscute peste tot.

DSC_0010

DSC_0012

DSC_0013La bustul lui Grigore Maior a mai luat cuvântul și dr. Viorel Câmpean. El a spus că prin această manifestare ”am adus floarea recunoștinței noastre episcopului Grigore Maior. Și generațiile viitoare vor cinsti așa cum se cuvine memoria lui Grigore Maior, un adevărat dascăl al poporului său, un model românesc foarte reușit. El a urmat drumul trasat de episcopul Inochentie Micu Klein, programul său politic, bazat pe demonstrarea originii, vechimii și continuității românilor în Transilvania. Grigore Maior a fost un adevărat patriot, este un model mereu viu și demn de urmat”, a spus Viorel Câmpean.

DSC_0015

DSC_0018

DSC_0019

DSC_0028De la bustul lui Grigore Maior din Tășnad, asistența s-a deplasat la Sărăuad, la Biserica ”Sfântul Grigore Teologul”, ctitorie a lui Grigore Maior. Aici PSS Episcopul de Oradea, Virgil Bercea a oficiat un Te Deum, însoțit de un sobor de preoți. ”Totul pornește din pământ, care l-a zămislit și pe Grigore Maior, este un pământ sfințit aici la Sărăuad. Cinstim memoria lui Grigore Maior și avem datoria să nu ne uităm niciodată rădăcinile. Biserica este una și sfântă, în care nu sunt ortodocși și greco-catolici sau alții, ci sunt sfinți”, a spus Episcopul Virgil Bercea.

DSC_0031

DSC_0043

DSC_0046

DSC_0052

DSC_0054La bustul lui Grigore Maior din curtea bisericii din Sărăuad a mai luat cuvântul primarul Tășnadului, Vasile Mitrașca. El a vorbit despre ctitorirea bisericii de aici de către Grigore Maior, pe care a și sfințit-o. A amintit despre situația românilor de acum 300 de ani când nu aveau voie să-și construiască biserici din piatră, ci numai din lemn. Grigore Maior a reușit să edifice o astfel de biserică. Biserica din Sărăuad a primit haină nouă anul trecut.

A mai luat cuvântul Dan Maier, care a amintit de necesitatea de a lucra întotdeauna după legile înțelepciunii, și de faptul că trebuie să trăim fiecare minut cu bucurie. Pentru el a fost o mare bucurie că au venit atât de mulți la Sărăuad pentru a cinsti memoria Episcopului Grigore Maior. Aceeași prezență a fost și în urmă cu cinci ani, când s-a dezvelit bustul episcopului. Vorbitorul a făcut referire și la descendenții familiei Maior. El a salutat și apariția volumului documentar și biografic scris în cinstea lui Grigore Maior.

Decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, profesorul universitar Ovidiu Ghitta, a mărturisit că a revenit cu emoție la Sărăuad după cinci ani ca să-l omagieze pe Grigore Maior. ”Aici este locul unde a călcat episcopul, aici avem de a face cu un spațiu al memoriei. Comunitatea nu l-a uitat, deoarece el este un fiu ilustru al Sărăuadului, a studiat la înalte școli, inclusiv la Roma de unde s-a întors în mijlocul poporului său. A rămas atașat de comunitate. Cel mai mare gest pe care l-a făcut este ctitorirea bisericii aici la 1773”, a precizat prof. univ. Ovidiu Ghitta.

După depunerea jerbelor de flori asistența s-a întors la Tășnad, la Casa de Cultură orășenească unde a avut loc un simpozion și lansarea cărții despre Episcopul Grigore Maior. Simpozionul l-a avut ca moderator pe primarul orașului, Vasile Mitrașca. Au luat cuvântul PSS Episcopul Greco – Catolic Virgil Bercea care și-a început expunerea cu un citat din Sfântul Părinte. A vorbit despre studiile lui Grigore Maior de la Roma și despre ctitorirea școlilor românești de la Blaj. Ușa acestui episcop a fost deschisă tuturor. Concluzia Episcopului Virgil Bercea a fost că ”civilizația de astăzi nu poate înainta dacă nu știe de unde vine”.

DSC_0055

DSC_0057

DSC_0061

DSC_0062Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a ținut o amplă prelegere despre episcopul Grigore Maior, a cărui viață s-a derulat între 1715-1785, și a făcut referire la evenimentele istorice din istoria românilor și istoria universală care se încadrează în această perioadă. A făcut o amplă prezentare a secolului al XVIII-lea, despre mișcarea Supplexului în Transilvania și Răscoala lui Horea, Școala Ardeleană. În secolul al XVIII-lea a început apropierea românilor de occident. Meritul lui Grigore Maior este că a reușit să țină laolaltă poporul român indiferent de religie.

Profesorul univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universității ”Vasile Goldiș” din Arad a vorbit despre aniversarea a 300 de ani de la nașterea episcopului Grigore Maior, o personalitate deosebită care a contribuit la formarea intelectualității românești în veacul al XVIII-lea. A vorbit despre cartea care este închinată lui Grigore Maior și care a fost scrisă de istorici iluștri de la Cluj și Satu Mare. S-a amintit faptul că Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca face parte din elita celor 500 de universități din lume. Universitatea pe care o reprezintă s-a implicat mereu în toate manifestările științifice, culturale și sportive din nord-vestul României.

Despre evenimentul care a fost marcat a vorbit și prof. univ. dr. Gavril Ardelean. A remarcat că Grigore Maior a făcut mult pentru cultura românească. După 1989 Grigore Maior a fost așezat la locul pe care îl merită. Grigore Maior este o personalitate remarcabilă a Transilvaniei. Cartea despre el  trebuie să ajungă în toate școlile și bibliotecile.

Managerul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop l-a caracterizat pe Grigore Maior ca pe un om deosebit, care a lucrat pentru poporul său. A vorbit despre dezamăgirile episcopului de la sfârșitul vieții lui. După el s-au ridicat numeroși intelectuali români. Printre aceștia se numără și dr. Vasile Lucaciu. Grigore Maior a fost un român adevărat, a spus dr. Gavril Ardelean.

Dr. Viorel Ciubotă a vorbit despre munca uriașă pe care a depus-o colectivul de istorici care a scris cartea vieții lui Grigore Maior. Este o carte tipărită în 500 de exemplare, o lucrare documentară și în același timp și monografică. Cuprinde 85 de documente, 68 documente inedite și 17 publicate, care ajută la formarea unei idei clare despre personalitatea episcopului Grigore Maior. El este cel care reușește să realizeze consolidarea unirii cu Biserica Romei, în rândul românilor din Transilvania. Grigore Maior a tipărit și numeroase cărți la Blaj, unele în peste 1.000 de exemplare.

Dr. Viorel Ciubotă a mulțumit tuturor celor care au contribuit la apariția cărții despre Grigore Maior iar Protopopul Greco-Catolic Dumitru Roman, a înmânat mai multor personalități prezente o frumoasă monedă comemorativă, realizată în cinstea mărețului eveniment.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 7, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.