A apărut numărul 24, pe lunile septembrie-noiembrie 2015, al revistei “Vitralii”

Prin amabilitatea domnului colonel (r) Voicu Șichet, redactorul coordonator al revistei de cultură și educație patriotică „Eroii Neamului”, redacția „Actualității Sătmărene” a intrat în posesia numărului recent al revistei „Vitralii”, nr. 24 septembrie-noiembrie 2015, publicație editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații.

DSC_0001Așa cum ne-a obișnuit deja, revista „Vitralii” publică o serie de articole de înaltă ținută profesională, bine documentate și ce este mai important, în spiritul adevărului, neuitând niciodată datoria pe care o au cadrele din acest domeniu față de interesul național. Revista conține 138 de pagini, format B5, conținând un număr de 15 materiale grupate în rubricile Editorial; Istorie trăită; Memorie profesională; Atitudini; În sprijinul culturii de securitate. Ca întotdeauna revista publică și pagini literare și ample relatări despre activitatea ACMRR – SRI.

În editorialul semnat de colonel (r) Filip Teodorescu, este prezentat interviul „Cine se teme de serviciile secrete înseamnă că are motive”, interviu acordat jurnalistului Crișu Popescu, prin care „Asul contraspionajului românesc înainte de 1989”, Filip Teodorescu ia apărarea SRI față de multiplele acuzații nedrepte aduse instituției, de implicare politică și imixtiuni în justiție. Prin răspunsuri echilibrate și la obiect, colonel(r) Filip Teodorescu demonstrează contrariul acestor acuzații, concluzionând că: ”Un serviciu secret nu poate fi scăpat din mâini decât dacă e format din oameni rău intenționați. Noi pornim de la convingerea că sunt și ei oameni ca toți ceilalți și nu vor decât ce este bine pentru România”. Subliniem faptul că fostul șef al contraspionajului românesc îndeamnă la prudență și moderație în cazul revizionismului maghiar.

Gl.bg. (r) Vasile Mălureanu face o amplă referire la lucrarea scriitoarei Camelia (Stăncuț) Georgescu din Craiova „Stanca în …,,Calea lactee”- dosar de urmărire informativă”, care urmează să vadă lumina tiparului. Autoarea se referă la episoade trăite în adolescență, când a făcut obiectul urmăririi și cercetării organelor de securitate. În vara anului 1985 a difuzat înscrisuri cu conținut antisovietic și anticomunist, mai apoi, în 1986, a trimis o scrisoare postului de radio „Vocea Americii” cu laude la adresa emisiunilor, neuitând să critice realitățile din România.

Colonelul (r) Neculae Tudosoiu ne face cunoscut ofițerul de miliție Ioan Bunda, care a avut „onoarea” de a fi considerat „primul terorist” pe care televiziunea l-a arătat întregii țări. Ofițerul a trecut prin multe. Născut la Carei, a absolvit Școala de ofițeri de miliție, iar în decembrie 1989 era ofițer operativ la Biroul Judiciar, la Miliția in Sibiu, cu gradul de maior. Etichetat pe nedrept terorist a fost judecat și condamnat la mulți ani de închisoare, fiind eliberat după 3 ani, o lună și 11 zile.

Tot despre teroriști scrie și colonelul (r) Ioan Untaru în ,,Destăinuiri și atitudini”, în calitate de ofițer de informații, despre tot ce a aflat, prin investigații și informativ, despre vizita ,,turiștilor” olteni în noaptea de 19-20 decembrie 1989 la Timișoara și ce au făcut la întoarcere în Craiova pe 22 decembrie.

Gl. Bg (r)Vasile Mălureanu semnează un amplu studiu, de 20 de pagini, despre opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu. Este așa cum recunoaște autorul, o temă de mare importanță și, totodată delicată.  Fenomenul complex este urmărit pe mai multe planuri, în planul relațiilor externe, în plan economic, politic, al drepturilor omului și în plan social. Concluzia autorului este că: “Nicolae Ceaușescu și conducerea de partid și de stat au știut ce se întâmplă în economie și societate. Nemulțumirile poporului a dus la reducerea treptată a sprijinului popular și mai apoi au dus la înlăturarea acestuia”. Colonelul (r) Ion Șova dedică articolul său cu titlul „Misiune la Paris” memoriei generalului Neagu Cosma în care invocă evenimente începute în 1968, după invadarea Cehoslovaciei și continuarea activității specifice de contraspionaj. Colonelul (r) Ioan Burdulea scrie despre activitatea specifică Securității în legătură cu persoanele cu afecțiuni psihice, în articolul „Aviatorul” și „Extraterestrul marțian” iar colonelul (r) Neculae Tudosoiu rememorează întâmplări interesate trăite alături de iluzionistul Iosefini, care a reușit să-l deposedeze pe maiorul Vasile Merce de cravată fără ca acesta să-și dea seama.

În cadrul revistei mai rețin atenția studiile semnate de Gl.bg.(r) Vasile Mălureanu „Securitatea ca serviciu național de informații, Dr. Monica Ghiurco „Serviciile speciale ale României și noile provocări de securitate”.

Revista „Vitralii” își propune cu acest număr să treacă în revistă planurile și scenariile vizând dezmembrarea României ca etnitate statală cu perceperea că acestea au fost făcute publice de către organizații sau cercuri guvernamentale ostile statului național unitar român.

Dr. Aurel V. David în studiul „Ungaria și „Frontiera de 1.000 de ani”, analizează grupurile extremiste maghiare care sunt vădit antiromânești. Planul secret de dezmembrare a României și scenarii care implică minoritatea maghiară din România; Caii troieni „mânați” din Germania și Ungaria. Merită toată atenția cititorilor materialul semnat de profesorul universitar dr. Cristian Troncotă, colonel (r) Hagop Hairabetian și locotenet-colonel (rtg) Ion Șandru.

Revista „Vitralii” semnalează apariția unor valoroase lucrări având drept temă evoluția serviciilor secrete. Astfel, Marian V. Ureche, publică lucrarea „Istoria serviciilor secrete românești până la 1944, volumul I, (De la Burebista la Ștefan cel Mare, publicat la Editura Paco; Tim Weiner „FBI. O istorie secretă”, Editura Litera; Michael Bar-Zohar, „Mossad. Istorie sângeroasă a spionajului israelian”, Editura Litera; Hairabetian Sevag, ”Un ofițer de informații”, Editura Neverland. Revista este întregită de frumoase pagini literare, cu poeziile semnate de: Mircea Dorin Istrate, Emil Dreptate, Corin Bianu, George Vlaicu și Gheorghe Trifu.

Apărută în condiții grafice de excepție revista „Vitralii” continuă și în acest număr prezentarea unora dintre lucrările pictoriței Angela Popa Brădean. Toate materialele revistei oferă o lectură instructivă care vin să întregească cultura noastră generală, ajută la formarea unei imagini corecte despre o instituție fundamentală a statului pusă în slujba interesului național.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 8, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.