Personalități ardudene. Tamás Bakócz, singurul cleric maghiar din istorie cu șanse reale de a deveni Papă

Orașul Ardud, care anul acesta a aniversat împlinirea a 800 de ani de la prima atestare documentară, a avut de-a lungul istoriei numeroase personalități care au jucat un rol istoric de seamă. Printre acestea se numără fiul unui iobag de pe domeniul familiei Dragffy, Tamás Bakócz, ajuns arhiepiscop și cardinal romano-catolic și mai apoi patriarh titular al Constantinopolului. Astăzi, el este menționat în majoritatea scrierilor ca fiind ”cel mai puternic om din Regatul Ungariei la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea”, vreme de mai multe decenii și singurul cleric maghiar din istorie cu șanse reale de a deveni Papă la 1513.

Bakocz_Szobor_beTamás Bakócz s-a născut în familia iobagului Ferenc Bakócz, de pe domeniul familiei Dragffy, care practica meseria de rotar și avea cinci copii. Dintre aceștia trei băieți, Balint, Tamás și Ferenc au devenit preoți. Fratele cel mai mare Bálint, l-a ajutat cel mai mult pe Tamás în timpul studiilor. El a studiat la călugării dominicani din Mintiu (lângă Satu Mare) apoi la Padova. În anul 1464 a obținut titlul de doctor în filozofie la Universitatea din Cracovia, după care și-a continuat studiile la Academia din Ferrara.

În anul 1470 s-a întors în Ungaria. Cu ajutorul lui Guario de Ferrare a ajuns la curtea regelui Matei Corvin. A ajuns în atenția regelui în 1474, când în timpul războiului Silezian a dat sfaturi foarte utile. Alături de acesta a participat între 1475-1480 la trei campanii antiotomane, devenind unul dintre cei mai de seamă consilieri ai regelui. Între 1480-1487 a fost paroh de Titel, apoi episcop de Eger. A schimbat această episcopie cu titlul de arhiepiscop și primat al Ungariei. După moartea lui Matei Corvin a devenit prim-cancelar și paznic al Coroanei Sfinte. În 1500 a obținut titlul de cardinal la Sfântul Scaun, iar peste un deceniu și titlul de patriarh al Constantinopolului.

După moartea Papei Iuliu al II-lea, statul papal a fost dirijat de un triumvirat de cardinali, unul dintre ei a fost Tamás Bakócz. Conclavul papal alcătuit din 25 de cardinali s-a întrunit pentru alegerea noului Papă, în 1513. În primul tur nu a câștigat nimeni. În turul al doilea a câștigat Giovanni de Medici, care a devenit papa Leon al X-lea. Tamás Bakócz a fost un adversar redutabil și puțin a lipsit să nu fie el alesul.

mn_1245659339szobor_foApreciindu-l foarte mult, Papa Leon al X-lea l-a numit legat apostolic în Ungaria, Europa de est, nordică și centrală, și a lansat cruciada dorită de Bakócz. Pregătirile pentru cruciadă au condus la izbucnirea Războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja. Bakócz a reușit să-i supere inclusiv pe sașii din Transilvania pentru că a trecut în subordinea sa protopopiatul sașilor. Cu puterile slăbite și deoarece în 1519 a făcut un accident vascular cerebral, s-a retras din viața publică. A murit la 11 iunie 1521 și a fost înmormântat în Capela Bakócz de la Strigonium.

De numele lui se leagă elaborarea a ceea ce se numește ”Graduala Bakócz”. Este vorba despre o antologie de cântece bisericești, aflate în biblioteca Arhidiecezei de la Esztergom. Este de fapt, un codex, cel mai greu din lume, cântărind 110 kg. Este format din 460 de foi de pergament, conținând toate cântecele bisericești catolice, legate de sărbătorile din anul calendaristic. Pare să fi fost comandat de Tamás Bakócz deoarece pe copertă apare blazonul lui. Deoarece apare doar cel de episcop și nu cel de cardinal, sunt păreri că acest codex ar fi fost comandat de unul dintre nepoții lui, ambii ajunși episcopi de Zagreb. Fără îndoială, chiar dacă nu a reușit să fie Papă, Tamás Bakócz este o mare personalitate a epocii în care a trăit. În semn de recunoștință, în vremurile noastre, la 21 iunie 2009, la Ardud a fost dezvelit bustul lui, opera artistului plastic Gergely Zoltán.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 10, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.