Prevederile Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior

În Monitorul Oficial al României nr. 449 din 19 iunie 2014 s-a publicat Hotărârea nr. 473 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

somaj-absolventiPrezentele norme metodologice reglementează punerea în aplicare a prevederilor Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Beneficiarii legii sunt absolvenţii de învăţământ superior care au diplome de licenţă sau echivalente şi, la debutul în profesie, se angajează cu contract individual de muncă pe un post conform specializării absolvite.

Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condiţiile prezentei legi primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu care este de 6 luni, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare care în prezent este de 500 lei.

Angajatorii care încadrează absolvenţi de studii superioare la debutul lor în profesie sunt obligaţi să comunice agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate de către aceşti absolvenţi. Formularul de raportare este cel prevăzut în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu menţiunea că la rublica „Observaţii” se adaugă şi termenul „stagiu”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 10, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.