Academicianul dr. Virgil Enătescu a sărbătorit la Muzeul Judeţean Satu Mare împlinirea vârstei de 75 de ani

Miercuri, 11 noiembrie 2015, la Muzeul Județean Satu Mare a avut loc medalionul cultural aniversar Virgil Enătescu 75, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Muzeul Județean Satu Mare.

1La acest medalion literar au participat directorul CJCPCT, Robert Laszlo a adresat un cuvânt de salut celor prezenți și a creionat drumul în viață a academicianului dr.Virgil Enătescu, născut la 11 noiembrie 1940 în Brașov, unde familia se afla în refugiu, în urma evenimentelor din august 1940. A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, iar în 1965 Facultatea de Medicină din Cluj. A ajuns la Satu Mare în 1970 ca medic secundar psihiatru. Între 1980-2010 a fost șeful secției de Psihiatrie. Paralel cu profesiunea de medic a desfășurat o bogată activitate de cercetare în domenii de vârf în inteligența artificială, microsisteme pentru analiza comunicării extraverbale, modelări ale psihicului uman. A participat la mai multe Congrese internaționale de psihiatrie.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a spus că în persoana academicianului dr. Virgil Enătescu avem un cetățean exemplar al Sătmarului. care a parcurs un drum profesional de excepție. Toată lumea îl cunoaște și îl apreciază. Felician Pop a avut onoarea de a-i prezenta câteva cărți. Cărțile lui ajută formarea unei imagini fidele despre dr. Enătescu. Dintre cărțile sale amintim aici: Visul probleme de psihologie, fiziologie și patologie, Editura Dacia, Cluj, 1978; „Dialog medic-bolnav”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981; „Comunicarea extraverbală”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987; „Informatica medicală”, Editura Medicală, București, 1988.

Un merit incontestabil al dr. Virgil Enătescu este faptul că aduce argumente în favoarea civilizației românești. Nu folosește nimănui dacă tot timpul criticăm țara, a spus în repetate rânduri dr. Virgil Enătescu.

DSC_0004Profesorul univ. dr. Claudiu Porumbăcean care este și autorul unui frumos pliant editat cu acest prilej, a mărturisit că este o onoare ca să vorbească despre marea personalitate care este dr. Virgil Enătescu. A arătat că domnia sa a fost mereu alături de istorici sătmăreni, în multe proiecte editoriale. El continuă cu succes activitatea de medic și cercetător științific, domeniu în care are o recunoaștere internațională. Virgil Enătescu este un om în adevăratul sens al cuvântului.

Academicianul dr. Virgil Enătescu a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lui. În cuvântul său a vorbit despre toleranță, despre faptul că suntem un popor european cu o remarcabilă cultură europeană. Și românii și-au adus contribuția la dezvoltarea culturii și științei universale. Dr. Virgil Enătescu a mai vorbit despre experiența lui în domeniul psihiatriei. A mărturisit că l-a preocupat întotdeauna evoluția lumii în continuă schimbare. Freud este un geniu, a spus Virgil Enătescu, dar nu putem rămâne la nivelul anului 1900. A făcut observația că granițele dintre științe nu este suficient studiată. A vorbit apoi despre importanța informației, care după părerea lui guvernează astăzi lumea. Omul se formează modelat de familie și societate. A fost abordată și problema comunicării și a fenomenului de empatie.

În final dr. Virgil Enătescu a ciocnit cu cei prezenți o cupă cu șampanie. Participanții la medalion i-au urat multă sănătate și cât mai multe succese atât pe plan profesional cât și în cel al implicării în viața comunității.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 11, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.