A.J.O.F.M. Satu Mare participă la implementarea proiectului strategic “Fii activ la orice vârstă!”

Acest proiect are o durată de 18 luni și un buget total de 13.098.285,91 lei. Șomerii peste 55 de ani se confruntă cu reale probleme în identificarea și ocuparea unui loc de muncă, cauzele principale fiind:

ajofm satu mare-reticența angajatorilor care nu manifestă suficientă încredere în abilitățile acestor persoane de a face față cerințelor posturilor puse la dispoziție
-interesul scăzut al șomerilor peste 55 de a-și căuta activ și perseverent un nou loc de muncă
-în țara noastră nu există o mentalitate proactivă în ceea ce privește necesitatea prelungirii vieții active, oamenii nefiind conștienți de beneficiile unui astfel de demers (activitatea prelungită aduce cu sine confortul psihic de a nu ne simți inutili, de a avea un venit fără să depindem de altcineva și ne ajută inclusiv la menținerea sănătății fizice).

Toate datele statistice, precum și prognozele pentru anii următori, relevă faptul că populația lumii îmbătrânește într-un ritm alarmant, fapt ce conduce la necesitatea impunerii unor măsuri socio-economice care să vină în sprijinul acestei categorii de persoane.

Astfel, obiectivele acestui proiect sunt, pe de o parte conştientizarea clienţilor SPO (şomeri peste 55 de ani şi angajatori) cu privire la importanţa conceptului de îmbătrânire activă pe piaţa muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale ale SPO pentru a putea asigura servicii personalizate.

Pentru atingerea acestor obiective, suntem implicaţi ca şi instituţie, în desfăşurarea unei campanii de comunicare la nivel naţional desfăşurată pe toate canalele media (tv, radio, presa scrisă, online, inclusiv pe bloguri) şi care are scopul de a contribui la demararea procesului de conştientizare a importanţei prelungirii vieţii active în rândul persoanelor peste 55 de ani, dar şi în rândul angajatorilor.

Este foarte important pentru orice agenţie de ocupare, în calitate de mediator între persoanele neocupate peste 55 de ani şi angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piaţa muncii a acestei categorii vulnerabile, cu atât mai mult cu cât datele statistice arată că în viitorul apropiat, populaţia vârstnică va atinge un procent îngrijorător.

De altfel, prin participarea la această campanie de comunicare, dorim să facem şi un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce priveşte fenomenul de îmbătrânire activă, şi implicit de prelungire a vieţii active.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 12, 2015. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.