Banyi Szilárd, Erli Mária Tünde, Nyárádi Enikö și Szodoray Parádi Hajnalka expun la Primărie

Joi, 12 noiembrie 2015, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de arte plastice în cadrul căreia expun artiştii plastici Banyi Szilárd, Erli Mária Tünde, Nyárádi Enikö și Szodoray Parádi Hajnalka.

1Ideea care a animat expoziția a fost tematica toamnei, regăsită în multe din tablourile expuse. Moderatoarea evenimentului cultural a fost Keresztesi Monica, vicepreședintele AAP Satu Mare. Despre  artiștii plastici care expun și creațiile lor au vorbit președintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba, managerul Școlii de Arte Satu Mare, profesorul Mircea Deac și profesoara Szodoray Parády Hajnalka. Această expoziție permite o privire de ansamblu asupra creațiilor celor patru artiști plastici. Profesorul Mircea Deac a arătat că expoziția este o dovadă a seriozității și a talentului artiștilor plastici, membrii ai AAP Satu Mare și i-a felicitat pe aceștia, acum când în curând se vor împlini 110 ani de la înființarea Școlii de Arte din Satu Mare. Cu acest prilej va avea loc un spectacol festiv la care i-a invitat pe toți cei prezenți.

Artiștii plastici au fost prezentați în ordinea alfabetică. Despre Banyi Szilárd s-a spus că este un tânăr foarte talentat. Tablourile lui degajă multă forță și tinerețe. El face progrese evidente de la o expoziție la alta. A participat la numeroase expoziții organizate în Satu Mare, dar și la Carei și Cluj-Napoca.

2

3

4

5

6

7

8

9Erli Mária Tünde este artistă plastică și profesoară, originară din Carei, unde s-a născut la 28 noiembrie 1961. A urmat facultatea de Arte Plastice din Oradea. Așa cum recunoaște, pictează cu plăcere atât peisaje cât și portrete și diverse compoziții. Este adeptă a perfecțiunii continue a artistului. A participat la mai multe expoziții, la Tășnad, Carei, Satu Mare și la mai multe expoziții în Ungaria. Tablourile ei exprimă emoțiile, speranțele și gândurile ei.

Nyárádi Enikö este născută la 3 februarie 1983 la Miercurea Ciuc. A absolvit Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe, apoi Facultatea de Comunicare și Relații Sociale din cadrul Universității Sapientia din Târgu Mureș. Din anul 2011 este membră a AAP Satu Mare. Este adeptă a curentului suprarealist și abstract, dar pictează cu plăcere și portrete, peisaje și naturi moarte. Recunoaște că o influență asupra creației sale o au Wassily Kandinsky și Salvador Dali. Am constatat în cadrul expoziției că excelează cu pictura abstractă, de factură geometrică. Stau drept dovadă tablourile intitulate „Bucuria matematicienilor” și „Expediția marțiană”. Realizează și frumoase peisaje în ulei folosind frecvent culoarea galbenă, culoare specifică toamnei.

Szodoray Parádi Hajnalka este o artistă plastică matură, renumită în Satu Mare. Este născută în 1946 la Dej. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, în 1970. Este sătmăreancă din anul 1971. Este profesoară la Liceul de Artă și Școala de Arte din Satu Mare. Ea expune mai multe tablouri de mai mici dimensiuni, acuarele ce reprezintă peisaje executate cu o vădită finețe feminină. Vizitatorul încă de la intrare poate admira frumoasele portrete de grafică, executate de artistă cu o mare fidelitate, printre care și un autoportret.

10Programul artistic în cadrul vernisajului a fost realizat în colaborare cu elevii Școlii de Arte Satu Mare. Au evoluat Maroscsák Dániel și Szököcs Zsofia cu poezii de Jozsef Atilla, îndrumați de profesoara Eva Kovács, Hutzel Levente  la pian, îndrumat de profesoara Budean Mihály Judit. Expoziția poate fi vizitată între 12 noiembrie și 16 decembrie 2015.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 noiembrie 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.