În urma controalelor I.S.U. „Someș” Satu Mare, niciun local nu a fost închis

Miercuri, 18 noiembrie, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean a avut loc ședința Colegiului Prefectural. Au participat prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, consilierii Raul Băbțan și Ramona Antonescu, precum și directorii serviciilor publice deconcentrate.

controale isu prefectDin partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare, inspectorul șef al ITM Satu Mare, Sandu Cristea, a fost prezentat materialul „Activitatea în slujba sătmărenilor de la înființare și până în 2015”.

Din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someş” Satu Mare, col. dr. ing. Gheorghe Dan a prezentat informarea privind controalele efectuate în cluburi și localuri din județul Satu Mare şi măsurile care se impun.

Gheorghe Mihalca, director executiv al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Satu Mare a prezentat informarea pe marginea Ordonanţei de Urgenţă 645/2015 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomene meteorologice.

Din materialele prezentate a reieșit că în județul Satu Mare nu sunt probleme deosebite. Instituțiile care au prezentat informări au precizat următoarele: Inspectoratul Teritorial de Muncă a pus accent pe protejarea populației împotriva exploatării muncii, a muncii la negru, a discriminării, securității și protejarea sănătății lucrătorilor la locul de muncă. Pentru o mai bună legătură cu județul s-au înființat puncte de lucru ale ITM la Carei și Negrești-Oaș. În perioada analizată s-au efectuat 20.931 de controale în urma cărora s-au depistat 3.131 persoane fără contracte de muncă, numai în ultimul an s-au efectuat 1.935 de controale, găsindu-se 44 de persoane în neregulă și s-au dat 54 de amenzi. Prefectul județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram a concluzionat că lucrătorii de la ITM au o activitate bună și aplică cu mult profesionalism legislația în vigoare.

În materialul prezentat de col. dr. ing. Gheorghe Dan, a reieșit că între 5-15 noiembrie 2015, s-au efectuat 11 controale la cluburi și baruri din județul Satu Mare, împreună cu cadre din IPJ și IJJ, găsindu-se 75 de nereguli dintre care 23 au fost soluționate pe loc, s-au dat 52 de somații, 39 de avertismente și amenzi de 288 mii lei.

S-a mai constatat că în 8 situații nu au avut autorizație, nu au avut plan de intervenție, la 9 localuri s-au găsit obstacole la căile de evacuare, două localuri au amplasament necorespunzător, trei nu aveau acces la intervenție rapidă, nici sistem operativ de supraveghere. S-a mai constatat că materialele decorative din incinte nu au fost ignifugate. Întrucât marea majoritate a deficiențelor găsite au fost eliminate, nu a necesitat închiderea niciunui local.

În acest an au fost aplicate amenzi de 955.000 lei, în cele 951 de controale. În urma controalelor efectuate au fost instruiți patronii și șefii localurilor verificate, stabilindu-se responsabilitățile legale pentru fiecare precum și planuri de intervenție în orice împrejurare.

Prefectul dr. Eugeniu Avram a cerut ca în această problemă să se facă și un plan de măsuri suplimentare la fiecare situație concretă găsită, săptămânal se vor centraliza și se vor trimite către instituțiile abilitate cu termene precise de remediere.

Din informarea prezentată în legătură cu despăgubirile ce s-ar putea da celor care au avut pagube în urma secetei din acest an, a reieșit că în general, dosarele sunt incomplete ca urmare cei în acuză nu pot beneficia de despăgubiri, de aceea prefectul județului a stabilit ca secretarii de la Consiliile comunale împreună cu APIA să ajute la întocmirea corectă a dosarelor.

În încheiere prefectul dr. Eugeniu Avram a informat că a avut loc o videoconferință cu primul ministru cu noul prim-ministru Dacian Cioloș în cadrul căreia s-a subliniat ca principală prioritate pentru perioada următoare să se facă pregătiri pentru sezonul de iarnă, care se așteaptă începând cu 2 decembrie. De aceea responsabilii trebuie să prezinte o situație cu stocurile cu materialele antiderapante la primării, luându-se toate măsurile printr-o implicare și dialog permanent cu cetățenii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 18, 2015. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.