Medalion cultural aniversar dedicat maestrului Aurel Țenț, la Muzeul Judeţean

Miercuri, 18 noiembrie, la Muzeul de Istorie din Satu Mare, cu începere de la ora 16.00, a avut loc un Medalion cultural aniversar dedicat maestrului Aurel Țenț care a împlinit 85 de ani. La eveniment au participat directorul Muzeului de Istorie Satu Mare, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, prieteni, invitați un numeros public iubitor de artă care au ținut să fie alături de maestrul Țenț în acest moment important al vieții sale.

DSC_0008Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Satu Mare, Robert Laszlo a adresat cuvinte de salut celor prezenți și maestrului ajuns la venerabila vârstă la care cu un elan tineresc continuă să picteze. Tot el i-a înmânat o Diplomă de excelență pentru contribuția adusă la promovarea culturii sătmărene.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop a vorbit pe larg despre expoziția retrospectivă, o expoziție a unui artist aflat la un moment de vârf al vieții sale. Lucrările lui au o tematică foarte complexă, de la aspectele vieții cotidiene la tematica mitologică și până la lucrări de grafică. Expoziția ilustrează faptul că Aurel Țenț se află într-o adevărată primăvară a culorii și a simțurilor. „Profunzimea temelor pe care le abordează vine din străfundurile unei conștiințe torturate mereu de perfecțiune, de armonizare inteligentă între culoare și gând”, a spus Felician Pop.

DSC_0011Aurel Țenț este un admirator al tradițiilor și costumelor populare, multe din tablourile sale surprind aceste aspecte. Felician Pop a pomenit și de soția artistului, doamna Cecilia, prezentă la vernisaj, care a fost coleg de liceu cu genialul poet Nicolae Labiș.

Aurel Țenț s-a născut la 18 noiembrie 1930 la Oradea. A studiat la Timișoara și Odorheiul Secuiesc. S-a înscris la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. După un an a urmat Institutul Politehnic din Brașov. După absolvirea Politehnicii a urmat Școala de Arte din Bacău și Universitatea de Arte, filiala Bacău. A participat la numeroase expoziții personale și colective din țară și străinătate.

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0005

DSC_0012

DSC_0013Maestrul Aurel Țenț a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa sa și a operei sale. Și-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment. A făcut referire la mărul pe care fiecare vizitator l-a primit la intrare în expoziție, măr care este un simbol al unui păcat dar și al unui nou început. El a vorbit pe larg despre cele mai semnificative tablouri din creația sa. A oferit amânunte despre Biserica din Surdești, o construcție de peste 70 de metri înălțime care a fost ridicată acum trei secole. A vorbit despre tabloul ce reprezintă schitul de la Chiuzbaia, situată la înălțime la care se ajunge cu mare greutate, asemănător cu urcușul pe Golgota. Tabloul care redă Formația Amadeus, trei tablouri, au fost prezentate aceasta fiind o formație de muzică mult apreciată de către artist. S-au mai făcut referiri și la tablourile cu tematică mitologică, respectiv tabloul intitulat „Adam și Eva”.

În total vizitatorii pot admira un număr de 53 de tablouri. Participanții l-au felicitat pe maestru și i-au urat multă sănătate și putere de muncă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 18, 2015. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.